A balatoni hal és bor ünnepe

Varga Attila
2006. 06. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy finoman elegáns, könnyed, irodalmi beütéses Balatoni hal- és borünnep mivel mással kezdődhetne, mint a közreműködők dicséretével. „Köszöntök minden horgászt és halászt, akik a halfogás apostolai és művészei, a bortermelőket és vincelléreket, valamint a magyar gasztronómia művelőit, s ünnepünknek különös fényt adnak a kulturális események” – e szavakkal köszöntötte pénteken Balatonfüreden a háromnapos füredi, csopaki és paloznaki rendezvénysorozat vendégeit a fővédnök Mádl Ferenc volt köztársasági elnök. Felidézte a honfoglaló magyarokat, akik a Kárpát-medencébe érkezve, a Balatont és környékét nézve megállapították, hogy a halgazdagság, a föld szőlő- és gyümölcstermő képessége lényegesen jobb, mint amire számítottak.
Gasztronómiát, bort, kultúrát és beszélgetéseket ígért a három napra Bóka István balatonfüredi polgármester, aki szerint, ha ez a négy dolog együtt van, akkor mi más hiányozna? Ünnepi áldást mondott Korzenszky Richárd tihanyi perjel, majd többek között Eperjes Károly, Reviczky Gábor, Szarvas József, Trokán Péter szórakoztatta az egybegyűlteket. A könyvvásáron és dedikáláson a Tagore sétányon található Széchenyi-szobornál felállított pavilonoknál is nagy volt az érdeklődés, ahol többek között Jókai Anna, Eperjes Károly dedikált.
Közben a sétányon a balatonfüredi Figula Mihály, Hudák Zoltán, Koczor Kálmán, a csopaki Jásdi István, a villányi Tiffán Ede és Tiffán Zsolt, a szekszárdi Takler Ferenc boraival ismerkedtek az érdeklődők. Mögöttünk a lassan alámerülő nap különös színeket kölcsönzött a Balaton vizének. A türkizkék, smaragdzöld, majd sárgásbarna fodrok elkápráztatták a szemet. Kevés a hely arra, hogy leírjuk, ki mindenki volt még ott a hét végi Balatoni hal- és borünnepen.
Először is elégedjünk meg egy jó kis csopaki olaszrizlinggel. Nálunk talán ez a borivó emberek kedveltje, ahogy vörösborban a kékfrankos. Illatban nem igazán gazdag. Ha igen jó minőségű, rezedára emlékeztet, savai finomak, a termőhelytől, évjárattól nagyban függenek. Utóízében gyakori a keserűmandula. Ebben jelentős része van a késői szüreteknek, így csodálatos illat és zamatanyagok jelennek meg a borban. Az olaszrizling legfontosabb termőhelye a Balaton-felvidék, Csopaktól Badacsonyig. Igazán itt jönnek elő benne azok a zamatok, illatok, amelyek nagyon értékessé teszik. Ezt nem csak az itt élők mondják, a máshonnan származó borbírálók is így érzik – meséli nekem egy éttermi somelier.
Pénteken tartották a csopaki Dobó vendéglőben az anyáink és nagymamáink főztjének ízeit kínáló helyen, a közel 200 éves boltíves étteremben, az udvari gesztenyefák alatt a Magyar Nemzet estjét is lapunk munkatársainak részvételével.
Sajnálom, hogy nem hoztam el egy étlapot innét, vagy a paloznaki Mandel csárdából vagy a füredi Borcsa étteremből, de talán jobb, hogy nem tettem. Önök mire gondolnának, ha az éttermi választékokat nézve azt írom: Balatoni halkockák halászlémártásban, vagy sült harcsa boros káposztával és rizlingmártással, netán jakabkagyló zöldségágyon pezsgős sabayonnal?
Szombaton Magyar Nemzet-horgászverseny kezdődött a füredi Tagore sétányon, délután 17 órakor hálaadó istentiszteletet tartottak a Papsoka Árpád-kori templomromnál, majd Gulyás Dénes és tanítványai adtak szép koncertet a református Fehér-templomban. Este a füredi nagyszínpadon A bor filozófiáját mutatta be a Hamvas Béla Asztaltársaság, a csopaki pincékben pedig elkezdődött a Csopaki Olaszrizling Éjszakája. Ugyanekkor „Sorok között” Hír TV-est volt a Koczor Pincénél.
Egyébként Hamvas Béla minderről így írt: „A balatoni borokról szeretnék beszélni, és pedig arról a részről, amely Almáditól Révfülöpig terjed. Ezt a zónát öt nagy kerületre osztanám: Almádi, Felsőörs, Alsóörs, Balatonköves, Csopak, Arács, Füred, Dörgicse és környéke, Révfülöp és környéke.
Rangkülönbségekről ezen a körön belül beszélni alig lehet. Minden az évjáraton, a szőlőskert fekvésén, a gazda kezelésének lelkiismeretességén és komolyságán múlik. Szívem Csopak felé húz, de a dörgicseit nem nélkülözném, az arácsit semmi pénzért nem adnám oda, de még a tihanyit sem. Főként a tihanyi gyökérkeserűt. Egy barátommal fedeztük fel, amikor ott halászgattunk a félsziget körül és pontyainkhoz, süllőinkhez megfelelő italt kerestünk. Az apátságnak különös szölleje volt ez, az északkeleti oldalon feküdt és végeredményben senki se tudta, miért van ennek a bornak gyökérkeserű íze. Aki egyszer megkóstolja, milyen a süllő vajban, paradicsomsalátával és gyökérkeserűvel, az előbb felejti el a Louvre valamelyik képét, mint ezt az élményt. A révfülöpit azonban még kevésbé hagynám ki. Ez az igazi barátság- és házasságbor, hűséges, csendes, nyugodt, keveset beszél, annál többet gondol, mosolyog, zajtalan és harmonikus.
Volt idő, hogy egész télen csopakit ittam, egy kicsit sárgásrózsaszín pezsgő italt, amely bámulatra méltó arányérzékével állt az édeskés és a savanykás között. Mértéke, úgy vettem észre, pont három és fél deci volt. Kísérletet tettem másokkal is, és nem volt ember, akinél ne vált volna be. Ebből a borból három és fél deci! Ilyen a csopaki! Ilyen egzakt, kétszer kettő négy bor ez!”
Vasárnap halászléfőző-versenyt rendeztek a csopaki Szent Donát-pincénél, a települések, a színészek és az újságírók csapatai mérték össze erejüket (halászlevük erejét) Kristóf Attila vezetésével. Egyébként Erdei Ferenc: Néprajzi inyesmester című kis remekművében olvashatjuk a következőket a halfőzésről: „Abban viszont minden tájegység halfőzői megegyeznek, hogy többfele, legalább háromféle halból kell főzni a jóféle halászlét. Ha nem paszszírozzák az apróhalat, akkor a bogrács aljára kerül az apróhal, a következő réteg lehet a ponty, efölé a harcsa (ha van), kecsege, süllő, es köztuk a hagymarétegek.”
Ki tudja? A változatosság gyönyörködtet, de a hét végén Balatonfüreden, Csopakon és Paloznakon rossz halászlét enni nem lehetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.