Tápláléklánc

Könyvesház

Bohus Anita
2006. 07. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korunk vívmánya, a géntechnológia egészségügyi és környezeti veszélyt jelenthet, ha nem akadályozzuk meg a génkezelt növények erőszakos terjesztését. Egyre nagyobb területen vetnek génmódosított vetőmagot, az élővilágra gyakorolt káros hatásról azonban hallgatnak – állítja Pusztai Árpád biokémikus. „Amikor Watson és Crick a XX. század közepén felismerte a DNS szerkezetében a kettős spirál fontosságát, és felfedezték a genetikai kódot, általános volt a bizakodás, hogy ezzel az emberiség – történelme során először – belepillantott a teremtés titkába és saját fejlődésének, evolúciójának legfontosabb meghatározójába” – írja Pusztai Árpád és Bardócz Zsuzsa biokémikus most megjelent tényfeltáró könyvében. A genetikailag módosított élelmiszerek biztonsága című kötet hazánkban elsőként magyarázza az eddig csak kételyeket ébresztő kérdést: van-e bizonyítható egészségügyi következményük a genetikailag módosított szervezeteknek?
Pusztai úgy véli, a világ számos országában a kormány engedett az amerikai GMO-lobbi nyomásának, és busás hasznot remélve engedélyezte a genetikailag módosított növények termesztését. A vetőmag, a technológia kikísérletezésébe és a terjesztésbe dollármilliókat öltek a nagy biotechnológiai cégek a tengerentúlon, és erőszakosan nyomulnak főleg a még virágzó, jól működő és versenyképes mezőgazdaságú országokban. Miután saját agrárgazdaságukat tönkretették, a világpiacot akarják megkaparintani. Mindezt tehetik annak ellenére, hogy a tudóstársadalom kevés információval rendelkezik arról, milyen hatást fejt ki az ember és az állatvilág egészségére, az ökológiai rendszerekre, illetve a táplálékláncon keresztül a föld élővilágának egészére. A lobbinak nem érdeke az ökológiai és táplálkozástudományi kísérlet, nem is támogatja, ha független kutatólaboratórium végez ilyen jellegű vizsgálatot. GM-vetőmagot nem adnak ki kutatási célra, csak saját érdekeltségű intézményeik mérési eredményeit fogadják el, de üzleti titokra hivatkozva sokszor azt sem teszik közzé. Igyekeznek meggátolni a világon elvégzett alig húsz független kutatás adatainak közlését, a pályázati pénzek megvonásával a lobbista kormányok megakadályozzák a kutatást. A negatív hatások megszellőztetése – tudományos adatokkal alátámasztva – ugyanis rontaná az agrárországok meghódítására tett erőfeszítéseik sikerét.
Világszerte csaknem százmillió hektáron termesztenek génmódosított növényt. Az idegen génszakaszok állati takarmányként és élelmiszerek alapanyagaként terjednek a táplálkozási láncban. Pusztai Árpád, a Skót Tudományos Akadémia tagja és felesége, Bardócz Zsuzsa, az MTA doktora összegzi az eddig ismert kutatások eredményét. A helyzet elszomorító: az emésztő- és reproduktív szervek, valamint az immunrendszer érzékenyen reagál a tartós fogyasztásra. Nőstény patkányokban a GM-paradicsom a gyomor és a belek szöveti elhalását és gyomorvérzést okozott, a GM-szója visszatartotta a kísérleti állatok növekedését, a májsejtek, valamint a hasnyálmirigy működésében is észleltek rendellenességet. A patkányok bélszövetében a GM-burgonya fokozott immunreakciót váltott ki (főtt krumpli esetén is). Szinte az összes vizsgált génmódosított növény károsan befolyásolta az immunrendszer működését. Talán nem csoda, hogy Angliában, ahol évek óta használják a módosított szóját takarmányként és élelmiszer-adalékként, megnőtt a szójaallergiások száma. Humán kísérletek nincsenek, a tudatlan fogyasztó mégis kísérleti alany a világméretű tesztben. Eddig csupán egy kísérletet végeztek embereken arra vonatkozólag, hogy a beültetett gén (nevezetesen egy gyomirtószer-rezisztenciáért felelős gén) túléli-e az emésztést. A veszély disznókon és más állatokon is beigazolódott. Pusztai szerint nem tesztelték kellő alapossággal az egészségügyi és ökológiai hatásokat, túl korán engedélyezték a GMO-k piacra jutását, a jelenleg forgalmazott GM-termékek felületes technikával készültek. A bekövetkezett károkért a génmanipuláció-párti tudós testületek, tanácsadók és kormányok, lobbista politikusok a felelősek.
Pusztai beszámol a kezdetekről is: egy génszakasz beültetésével olyan paradicsomot fejlesztettek ki, ami jóval lassabban érik meg természetes társainál, és így messze szállítható és sokáig tárolható. Ezzel a tulajdonsággal hozták létre 1994-ben az első piacra dobott GM-növényt, éppen a paradicsomot. Ma a géntechnológia inkább a növény kártevőkkel vagy gyomirtó szerekkel szembeni rezisztenciáját, tűrőképességét célozza meg. A Monsanto multinacionális cég legújabb GMO kukoricafajtája a kukoricamoly elleni rezisztenciagén hatására egy baktérium eredetű mérget termel, ráadásul olyan mennyiségben, amely két-háromezerszerese a kártevő ellen kipermetezett hatásos rovarölő szernek. New Castle-i kutatások azt igazolták, hogy ez az idegen gén a bélben élő hasznos baktériumokba is átíródik, azután azok is toxint fognak termelni, azaz az ember önmagát mérgezheti.
A probléma ennél összetettebb: már hazai kutatók (a Magyar Tudományos Akadémia Növényvédelmi Kutatóintézete, a Szent István Egyetem talajbiológiai csoportja és a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai) is bebizonyították, hogy egyes védett lepkefajokat és a talajéletet is veszélyezteti a méregtermelés.
Pusztai osztja a környezetvédők aggodalmát, és úgy véli, felelőtlenség addig megengedni a génmódosított növények termesztését, forgalmazását, amíg nem tekinthetők minden szempontból biztonságosnak.
(Pusztai Árpád – Bardócz Zsuzsa: A genetikailag módosított élelmiszerek biztonsága. Természetesen Alapítvány, Budapest, 2006. Ára: 1450 forint)

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.