A hús is drágulhat

Jelentős költségtöbbletet jelentenek a vágósertés-termékpálya egészére nézve az év második felére bejelentett áremelések. Amennyiben nem valósul meg a költségtöbbletek továbbhárítása, akkor az amúgy is alacsony mértékű sertéstenyésztés további csökkenésével kell szembenézni, annak ellenére, hogy a kormányprogramban szerepel az állattartó ágazatok súlyának növelése. Ugyanakkor az év hátralévő részében nyugodtan számolhatunk a sertéshús árának emelkedésével.

Munkatársunktól
2006. 08. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vágósertés-tenyésztés költségösszetételét vizsgálva az anyagi ráfordítás a közvetlen önköltség nyolcvan százalékát jelenti. Ezen belül az energiára átlagosan, a 2006. I. félévi tényadatok alapján 15 forintot fordítottak kilogrammonként, ami az anyagköltség 7-8 százalékát teszi ki.
Az augusztus 1-jén életbe lépő gáz- és villamosenergiaár-növekedés 12 százalékkal számolva mintegy két forinttal növeli meg az egy kilogramm élősúly előállításának költségeit. Nem lehet azonban eltekinteni a begyűrűző költségnövekedésektől sem, hiszen a szükséges takarmány előállításához is jelentős mennyiségű energiahordozó felhasználása szükséges – tájékoztatta lapunkat Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) titkára. – Számításaink szerint – folytatta – csak az energiaárak növekedése kilogrammonként háromforintos költségnövekedést eredményez. Ezzel azonban még nincs vége a drágulásnak, mert közben a gázolaj- és benzinár változása miatt a szállítási költségek növekednek, emelkednek a munkabérek közterhei is, és így
összességében ötszázalékos önköltség-növekedés körvonalazódik a sertéstenyésztésben.
A húsfeldolgozó vállalkozásokat ugyancsak két irányból sújtja az árak emelkedése. Drágul az alapanyag, növekszik a gyártás során felhasznált energia ára, s el kell viselniük az egyéb – már részletezett – többletkiadásokat is. Esetükben nem hagyható figyelmen kívül, hogy a 15 százalékos áfakulcs szeptember 1-jétől 20 százalékosra növekszik. Ezért elkerülhetetlen a kereskedelmi átadási árak növekedése, ami legalább tízszázalékos áremelkedést valószínűsít az év hátralévő részében – ismertette a VHT titkára, hangsúlyozva, hogy a termékpálya szereplői részére ez nem nyereségnövelő akció, hanem a talpon maradás feltétele.
– Az elmúlt három hétben hatvan forinttal emelkedett a vágósertés felvásárlási ára, amit a feldolgozók nem tudnak érvényesíteni – nyilatkozta lapunknak Fazekas József, a felsőzsolcai Sajóhús Kft. tulajdonosa, a Húscéh elnöke. – Mindez komoly veszteségeket jelent számunkra, és erre még pluszként jön a gáz és a villamos energia drágulása, valamint az áfaemelés, ami tovább növeli veszteségeinket. Tenni mindez ellen semmit sem tudunk, még várható kieséseinket sem tudjuk kalkulálni, hiszen a sertésárak jóformán hetente emelkednek. Egy lehetőségünk van csak, az áremelés, de ezt a szándékunkat nem tudjuk minden esetben érvényesíteni a kereskedőkkel szemben – mondta Fazekas József. A szakember a lehúzott (szalonna nélküli) tőkehús árát a jelenlegi és kilónkénti 680 forintról 800 forintban határozná meg, és innét számolná ki a húsárakat, ami egy kiló combét 1200, egy kiló karajét pedig 1400 forintra emelné. Az alelnök a húskészítmények esetében 15 százalékos árnövekedést tartana szükségszerűnek, ami a jelenlegi kilónkénti átlagárat szintén 800 forintra emelné. – Ha ezek az árnövekedések megvalósulnak, akkor az év végére talán nullára hozható a termelés. Ha nem, akkor folytatódik a veszteségtermelés – közölte az elnök, aki kérdésünkre az ágazati veszteséget nem tudta megmondani, hiszen az cégfüggő, azt azonban igen, hogy saját vállalata jelenleg ötszázalékos árbevétel-arányos veszteséggel dolgozik.
Ugyanakkor a termékpálya sajátossága, hogy a sertéstartás igencsak nyereséges: a kilónkénti önköltségi ár 260 forint, az átvételi ár azonban 340, amihez még egyedenként 1800 forintos támogatást kapnak a termelők. A probléma viszont az, hogy az unióban is hasonlók az átvételi árak, és Magyarországon nincs elegendő mennyiségű sertés.

Több bejelentés. Az Európai Unióban az élelmiszer-biztonsági kockázatokról szóló tagállami bejelentések száma 2005-ben 22 százalékkal növekedett az előző évihez viszonyítva – közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal az Európai Bizottság élelmiszer-biztonsági veszélyeket jelző rendszerének 2005. évi adatait az MTI-vel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.