Ajánlat érkezik az IEB-re?

2006. 08. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan a magyar bankszektort is megrengeti majd az a tegnapi bejelentés, hogy a Banca Intesa és a Sanpaolo IMI olasz pénzintézetek igazgatótanácsai a két társaság fúziója mellett döntöttek. Az ügylet révén Olaszország legnagyobb kereskedelmi bankja jön létre, amelynek piaci részesedése az olasz csizma területén 20 százalékos lesz. Az egyesülés után létrejövő bankot Európa tíz vezető pénzintézete között tartják majd számon, de közben külföldi hálózata alatta marad majd az Unicreditóénak.
A jóváhagyott fúziós terv szerint az Intesa 3,115 új részvényt ad a Sanpaolo minden közkézi és elsőbbségi részvényéért. Az Intesa pénteken 5,05 eurón, a Sanpaolo 16,04 eurón zárt, ez 3,18-as részvényarányt jelent. Az egyesülést támogatja a francia Crédit Agricole és a spanyol Santander is: előbbinek 18 százaléka van az Intesában, utóbbinak 8,4 százaléka a Sanpaolóban.
A Banca Intesa Magyarországon a CIB bankban érdekelt, míg a Sanpaolo IMI a Budapesti Értéktőzsdén is forgó Inter-Európa Bank (IEB) 81,76 százalékának tulajdonosa. Az IEB az elmúlt napokban jelentős árfolyam-emelkedést produkált a tőzsdei parketten. Már korábban lehetett olyan pletykákról hallani, hogy a Sanpaolo és az Intesa tárgyalásokat folytat, a tegnapi bejelentéstől szakértők azt várják, hogy a mai nap során az IEB papírjainak tőzsdei kereskedését felfüggesztik. Szakértők szerint az Inter-Európa Bank még közkézen forgó papírjaira felvásárlásai ajánlatot tesz a CIB tulajdonosa, a Sanpaolo.
Az IEB tőzsdei árfolyama az elmúlt pénteken történelmi csúcsra ugrott, akkor 3600 forinton zártak a pénzintézet részvényeinek árai. A felvásárlás alapjaként szolgáló, az elmúlt 180 napos forgalommal súlyozott részvényátlagár azt jelzi, hogy a törvényi szabályozás szerint a felvásárlás során minden egyes IEB-papírért csupán 2679 forintot kellene fizetni. Az Intesa és a Sanpaolo közötti ügylet viszont 4370 forint körüli árról szól, ennyiért veszi meg (cseréli be) az Intesa az IEB főtulajdonosának papírjait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.