időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Lassul a gazdaság növekedése

Szajlai Csaba
2006.08.30. 23:00

Mindössze 3,6 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) 2006 második negyedévében – az előző év azonos időszakához viszonyítva –, s munkanaphatással korrigálva is a bővülés mértéke 3,9 százalékra rúg. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) féléves összefoglalója szerint az ipari termelés növekedése a második negyedévben mérséklődött, féléves átlagban tíz százalék volt, ugyanakkor az építőipar termelésének hathavi volumene két százalékkal zuhant. Kedvezőtlen hír az is, hogy a mezőgazdaságban is folytatódott a felvásárlások csökkenése.
Negatívum az is, hogy a külkereskedelmi áruforgalom dinamikája a második negyedévben elmaradt az év elejitől, a január–júniusi kivitel euróértéke 16 százalékkal, a behozatalé 15 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi cserearány tovább romlott, de a passzívum a tavalyinál kisebb, 1,1 milliárd euró lett. A foglalkoztatottak száma a második negyedévben 42 ezerrel nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, a munkanélküliségi ráta 7,2 százalék volt. Eközben a reálbérek átlagosan 5,4 százalékkal emelkedtek 2005 első fél évéhez képest. A fogyasztói árak júliusban 3 százalékkal, az első hét hónapban átlagosan 2,6 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőttit – áll a KSH megjelent öszszegzőjében.

Nőttek a termelői árak. Júliusban az ipari termelői árak, az előző hónaphoz viszonyítva, 1,2 százalékkal, 2005 júliusához képest 9,5 százalékkal nőttek – közölte a KSH. Az ipar belföldi értékesítési árai 2006. júliusban az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal, a 2005. júliusival összehasonlítva 8,7 százalékkal emelkedtek. Az exportértékesítés havi termelői árai az előző hónaphoz viszonyítva 1,3 százalékkal nőttek, az egy évvel korábbiaknál 10,1 százalékkal voltak magasabbak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.