időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Tüntetésre készek a diákok

Farkas Melinda
2006.08.29. 23:00

Szeptember 21-én a Kossuth téren tüntetnek a hallgatók a tandíj bevezetése ellen. Céljuk az, hogy a tanulók megsarcolása helyett valódi finanszírozási reform induljon meg a felsőoktatásban. Ha a kormány nem enged azonnal, akkor a fiatalok attól sem riadnak vissza, hogy – akárcsak a Bokros-csomag idején – tiltakozásul sátortábort verjenek a Parlament elé.

Szeptember 21-én délután 5 órakor Budapesten, a Kossuth téren tüntetünk a tandíj bevezetése ellen – jelentette be tegnap Schöberl Márton, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökségi tagja. A szervezet a diákokon kívül mindenkit vár a demonstrációra, aki egyetért azzal, hogy a diákok megsarcolása helyett valódi reformra van szükség a felsőoktatásban.
Schöberl lapunknak azt mondta: a HÖOK választmánya az egész országot lefedi, tehát vidékről is szervezetten érkeznek a majd a diákok. A demonstrációra legalább tízezer embert várnak. Több vidéki tagszervezet jelezte, hogy helyi szinten is szerveznek figyelemfelkeltő tiltakozó akciókat, Debrecenben és Szegeden biztosan, de több más vidéki városban is szóba került a demonstráció lehetősége. Ezek időpontjáról és jellegéről még egyeztetnek.
Az érdekvédő a Magyar Nemzet kérdésére kifejtette: azért ideális a szeptember 21-i, csütörtöki időpont, mert így megelőzik a nagy pártpolitikai rendezvényeket, a diákok tanítási időben, hétköznap a fővárosban tartózkodnak, a vidéki fiatalok pedig még hazaérnek a hét végére.
Arra a felvetésre, hogy ha az egyszeri demonstráció nem hoz eredményt, terveznek-e hosszabb tiltakozást, mint az 1995-ös tandíjellenes tüntetés idején, amikor a diákok sátrat vertek a Parlament előtt, Schöberl kijelentette: az önkormányzati választások után nem zárkóznak el a hagyományok felélesztésétől, azaz a sátorveréstől sem. A diáktüntetést egyébként több civil szervezet is támogatja, így a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) és a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) is.
A felsőoktatási törvény júliusban elfogadott, azóta a köztársasági elnök által az Alkotmánybíróságon megtámadott módosítása szerint először 2008-ban kell majd tandíjat fizetni az államilag támogatott hallgatóknak, de a sarc már a jövőre felvett diákokra is vonatkozik. Az alapképzésben évi 105 ezer, a mesterképzésben évi 150 ezer forintot kell fizetni.
A fejlesztési részhozzájárulásnak (fer) fontos szerepe van a magyar felsőoktatás színvonalának emelésében – reagált a tüntetés hírére Hiller István oktatási és kulturális miniszter. A távirati iroda kérdésére kijelentette: eddig nem hallott olyan alternatív javaslatot, amely legalább úgy egységbe fogta volna a versenyszemléletet, a teljesítményelvet, az államilag finanszírozott és a költségtérítéses képzés közötti kapcsolatot, mint a javaslatuk.

Tüntetések hava. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) szeptember 16-án tüntet a megszorítások ellen. A tüntetők menete a József nádor térről indul majd a Kossuth térre. A HÖOK szeptember 21-i demonstrációja után két nappal, szeptember 23-án a Fidesz tart nagygyűlést a megszorító csomag megbuktatásáért a Hősök terén. Ehhez csatlakozik a Jobbik is, de a Fidesz megmozdulása előtt két órával önálló tüntetést is tart az MSZP Köztársaság téri székháza előtt, ahol a kormány távozását követeli.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.