Schmitt Pál maradt a MOB élén

Továbbra is Schmitt Pál marad a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. A tegnapi rendkívüli közgyűlésen a hivatalosként elfogadott második szavazáson a megjelent 141 küldött közül 69 voksolt a távozására, 69 ez ellen, hárman pedig tartózkodtak; leváltásához 71 igen szavazatra lett volna szükség. Miután a tagság, még ha kicsi különbséggel is, megerősítette tisztségében, Schmitt Pál minden korábbi ellenlábasának békét kínált, és egységre buzdított.

2006. 09. 08. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miként az tisztségéből és kellemetlen helyzetéből fakadóan is illendő, Schmitt Pál nyitotta meg a közgyűlést. A további megmagyarázhatatlan félreértések végett rögzítsük: ő ekkor – a 164 fős tagságból – 132 résztvevőt regisztrált. Schmitt Pál rendkívül összeszedett, mintegy húszperces beszédében azt próbálta meg körbejárni, miért is alkalmatlan az ő személye a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) érdekérvényesítésére. Először azt a kifogást emlegette fel, miszerint MOB-elnökként nem képes bejutni a miniszterelnökhöz. „Jelentem, elnökségem tizenhét éve alatt egyszer sem kopogtattam egyik kormányfőnél sem” – mondta Schmitt Pál. Majd rátért a közelmúlt sportsikereire, a hazai rendezésű világversenyekre, ezt követően a MOB pénzügyeiről adott tájékoztatást. Elmondta, erre az évre 300 millió forintos marketingbevételt irányoztak elő, amit már most elértek, merthogy 300 millió forintnyi készpénz mellett 300 millió forintos természetbeni juttatásban is részesült a Magyar Olimpiai Bizottság. „Hadd kérdezzem meg, az miért nem tűnt fel senkinek, hogy a tavalyi 150 milliós szponzorációs bevételeinket ennyivel meghaladtuk? Valóban rossz lenne az érdekérvényesítő képességünk?” – tette fel a jogosnak hangzó kérdést. Ezt követően azt furcsállotta, hogy előbb politikai szerepvállalása, utóbb már rossz érdekérvényesítése miatt akarták visszahívni. „Mi változott egy hónap alatt?” – tette fel az újabb költői kérdést. Schmitt Pál a továbbiakban azt sorolta, a MOB milyen módon segíti a szövetségeket, egyesületeket, a korábbi olimpiai bajnokokat és helyezetteket, a jelenlegi olimpikonokat. Büszkén emlegette fel számos társadalmi tisztségét az európai parlamenti képviselői mandátumtól a nemzetközi olimpiai bizottsági tagságon át egészen a magyar olimpiai mozgalomban betöltött szerepéig. Beszéde végén kikérte magának, hogy az ő személye miatt jutna kevesebb pénz a magyar sportra, azt a mindenhol tapasztalható forráshiánynyal magyarázta. Majd így zárta mondandóját: „Öntsünk tiszta vizet a pohárba!”, s egyúttal felajánlotta lemondását a közgyűlésnek.
A levezető elnöki tisztet Schmitt Pál kérésére Gémesi György alelnök vette át, s akkor még nem sejthettük, milyen nehéz feladatot vállalt magára. Olvasóinkat megkíméljük a fél órán át tartó ügyrendi vita részleteitől, ellenben fontos hangsúlyozni, hogy Gémesi György már 139 szavazásra jogosult tagot írt össze. Rövid szünet után a hozzászólók kaphattak lehetőséget, de mindenki szerencséjére Kulcsár Győző és Markovits László pengeváltása után Gyenesei István javaslatát elfogadta a tagság: a további vélemények mellőzésével egyből szavazásra került sor. Ennek pontos szövege így szólt: „Akarja-e ön dr. Schmitt Pál MOB-elnöki tisztségéből történő visszahívását?”
Hangsúlyozzuk, az első szavazás így zárult: 66 igen, 61 nem, három tartózkodás, ez összesen 130 szavazat. A 66 pedig éppen egyenlő az ötven százalék (65) plusz egy szavazattal. Schmitt Pált eszerint tehát leváltotta tisztségéből a közgyűlés. Ám többen – így például Nébald György, Szekeres Imre – jelezték, nem működött a gépük. De már önmagában az is kérdéses volt, az ötven százalék plusz egy szavazatot a 130-hoz vagy a 139-hez kell-e számítani. A voksolás megmagyarázhatatlanul körülményes lebonyolítását az is érzékelteti, hogy az újraszámlálás során kiderült: 136 gépet osztottak ki, ehhez képest az újabb próbaszavazáskor már 140-en jelentkeztek be. Mivel Schmitt sorsa csak egy szavazaton múlott, ezért a közgyűlés Gémesi György javaslatára úgy döntött, hogy visszatér a hagyományos, papíron történő szavazásra.
Ennek eredménye azt hozta, hogy továbbra is Schmitt Pál marad a MOB elnöke. A kérdésre 69-en szavaztak igennel, ugyanennyien nemmel, hárman tartózkodtak. Schmitt leváltása két vokson múlott, ahhoz ugyanis 71 igenre lett volna szükség.
A végeredmény kihirdetése után az elnök így fogalmazott:
– Örömmel és felelősséggel tölt el a közgyűlés döntése. Elgondolkoztató, hogy ilyen kicsi különbséggel maradtam a MOB elnöke. Ezért is szeretnék félretenni minden eddigi nézeteltérést, minden ellenfelemnek békejobbot nyújtok, és arra kérem, hogy dolgozzunk együtt tovább a MOB érdekében.
Laptársunk szellemes kérdésére, miszerint ha hívják, elmegy-e a Nap-kelte mai műsorába, Schmitt igennel felelt, mondván, közszereplőként nem kerülheti az érdeklődést.
A felvetés mögött az áll, hogy Gyárfás Tamás, a Nap-kelte producere kezdeményezte még a nyár közepén Schmitt eltávolítását, és úgy nyilatkozott a Nemzeti Sportnak, ha Schmitt marad, akkor neki kell távoznia. Azóta persze sok víz lefolyt a Dunán, Schmitt és Gyárfás is simulékonyabb hangot ütött meg; ettől persze még kérdéses, hogy mi a Magyar Úszószövetség elnökének szándéka. Gyárfás elsietett a helyszínről, nem kívánt hosszan nyilatkozni, érdeklődésünkre annyit mégis elmondott, tartja magát három héttel ezelőtti nyilatkozatához, miszerint ha a tagság a jelenlegi helyzetet akarja konzerválni, akkor ő aláveti magát eme akaratnak.
Ezek alapján kibékülés várható Schmitt és Gyárfás között, már csak az a kérdés, hogy a kormányzatnál képes lesz-e javítani érdekérvényesítő képességén a MOB.
Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.