időjárás 14°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Jelentősen változik a tb-támogatás

Zivkovics Natália
2006.10.13. 23:00

Jelentősen változhat jövő év elejétől a társadalombiztosító által támogatott gyógyszerek lakossági térítési díja, mert felülvizsgálják a támogatási kulcsokat.

Felülvizsgálják az orvosságok jelenlegi támogatási mértékét, hogy indokolt-e egy adott medicinánál mondjuk az 50, a 70 vagy a 90 százalékos tb-hozzájárulás. A revízióval a készítmények egy része elveszítheti jelenlegi támogatását, ami azt jelenti, hogy a betegnek – ha továbbra is azt az orvosságot szedi – többet kell fizetne. Hamarosan elkészülhet az új lista – mondta Molnár Lajos egészségügyi miniszter. Arra a kérdésre, hogy várhatóan mennyivel nőnek a lakossági térítési díjak, úgy felelt: még elfogadható mértékű lehet a drágulás, de ezt nem lehet pontosan megmondani. Nem tudni ugyanis, hogy az intézkedések mennyiben késztetik árcsökkentésre a gyógyszergyártókat – tette hozzá. Az is árváltozást okoz majd, hogy szélesebb körben alkalmazzák az úgynevezett fix támogatási formát. Ez azt jelenti, hogy egy-egy gyógyszercsoportban a legalacsonyabb árú készítményhez adnak meghatározott összegű támogatást, s csak ugyanezt az összeget nyújtják a drágább szerekhez, amelyekért így a vásárlóknak kell többet fizetniük.
Folytatják azt a gyakorlatot is, hogy az egy gyógyszercsoportba tartozó termékek közül a kiemelkedően drágáktól teljesen megvonják a tb-támogatást, hacsak a gyártó nem csökkenti annak árát. Horváth Ágnes szakállamtitkár elmondta: fölgyorsítanák az olcsóbb generikus készítmények piacra kerülését.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.