Bajmóci sáfrány

Szepesi Attila
2006. 11. 18. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarkállnak gyönyörű szirmok díszével a kertek, / s örvend, gyógyul a szem láttán a finom violáknak, / tyrusi bíbornál ragyogóbb színben nyit a rózsa, / s illatozó gyógyfű terem és százféle varázsszer; / itt nektárpatak, ott meg tejpatak árja iramlik, / mézga virul tőlük, mézes balzsam, majoránna, / s lágy csobogással futnak alá, míg a lég csupa illat… – a német nevét (Stieröxel) latinra fordító költő, a XVI. században élt Taurinus István, Bakócz Tamás jogtanácsosa ecseteli így a korabeli Magyarország gyógyfüves és fűszeres kertjeinek hangulatát. Verse (Stauromachia, avagy a keresztesek paraszti háborúja), amelyből az idézet való, csöppet sem idilli eseményt rajzol: a Dózsa-féle parasztháború rémségeit ecseteli komor színekkel. Talán épp a véres pusztulás és pusztítás ellentéte kíván lenni a balzsamos illatú füveskert.
Korabeli palotáknak és paraszti udvaroknak egyaránt ékessége volt a füveskert, ahol megtermett a gyömbér, a menta, a bazsalikom meg a majoránna, mindenekelőtt és -fölött azonban a hajdani „fűszerszámok” fejedelme, a sáfrány, ez a Földközi-tenger táján őshonos növény, amelyet nálunk is megtelepítettek, sőt messze földön híres volt a nálunk termő rutasáfrány, az erdélyi, a „jóféle” meg a „sáfránn szeklice”, főképp pedig a bajmóci, amely a Nyitra-parti város (mai szlovák nevén Bojnovec) után kapta a nevét.
Nemcsak fűszernövény, hanem szinte státusszimbólum volt az aranysárga sáfrány, amely a pénzt is helyettesíthette, és sokan ebben rótták le adójukat. Menardus, Ulászló királyunk háziorvosa arról számol be Medicinales epistolae című munkájában, hogy a pannóniai sáfrány az itáliait, de még a keletit is felülmúlja.
E fűszer- és gyógynövényt előbb veteményeskertekben termelték, később olyan fontossá vált, hogy a XV. századtól külön sáfrányoskerteket nyitottak számára. Erről számol be egy egri számadáskönyv. A Thurzó, a Forgách és a Zrínyi família felvidéki sáfrányoskertjeiből küldi barátainak és rokonainak a becses ajándékot, amelyet a nevezetes Bajmócon például a jobbágyok is termesztenek.
A latinul crocusnak mondott növény háromosztatú, narancsvörös bibeszálából készül a világ legdrágább fűszere. Állítólag egy kiló „száraz sáfrány” előállításához százötvenezer palántára van szükség. Nem csoda, hogy megkérték, de meg is adták az árát! A frissen kinyílt virágokból kézzel csipegetik ki a bibeszálakat. E fűszert, amely nélkülözhetetlen volt a korabeli konyhában, ahogy azt a szakácskönyvek is tanúsítják, egyéb virágok narancssárga szirmával még hamisították is. A középkorban tetten ért sáfrányhamisítót elevenen megégették. Használták amúgy sajtok, vajak és édességek, hal- meg baromfipástétomok, krémek és töltelékek ízesítéséhez, de sültekhez és borokhoz sem nélkülözhették, nem szólva az aranyszínű húslevesről. A sáfrány ajzószer is volt, amelytől könnyű kábulat uralkodik el az emberen, az arc kipirul, megcsillan a szem és gyorsul a vérkeringés, ezért használatát illetően a hajdani feljegyzések – különös tekintettel a szemérmes szűz leányokra – mérsékletre intenek…
Amikor a XVII. században változás állt be a hazai étkezési szokásokban, és a régi magyar konyhára egyre erősebben rányomta bélyegét a németes ízek kedvelése, egyre jobban háttérbe szorult a sáfrány (meg a többi, nálunk kedvelt, korábban nélkülözhetetlennek hitt fűszer) használata. Talán az sem véletlen, hogy nagyjából erre az időszakra esik a mexikói eredetű paprika gyors térhódítása. Legtovább a bajmóci sáfrányoskertek maradtak fenn, de általánosnak tekinthető az a beszámoló, amely Rákóczi fejedelem szülőfalujából, Borsiból maradt ránk: „Van egy puszta, mely annak előtte méltán hivattatott sáfrányoskertnek, de mostan a sáfrány mind kiveszett belőle. Ezen kert annyira elpusztult, hogy kapu nélkül is vagyon oly rés rajta, hogy három vagy négy szekér is egy széltében bemehetne…”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.