Semmihez sem hasonlítható ízvilág

Sonkával, szalámival, sajttal, zöldségekkel, gyümölcsökkel roskadásig megtelt asztal fogadta azokat, akik részt vettek a Magosz karácsony előtti, fogadással egybekötött évzáró tájékoztatóján. A rendezvényen hazai gazdák szolgálták fel portékáikat, az újságírók és televíziós stábok ízelítőt kaphattak a bioélelmiszerek csodálatos ízvilágából. Aggodalomra azonban semmi ok, a nagyközönség sincs kizárva a bioélelmiszerek fogyasztásából, a heti rendszerességgel üzemelő biopiac és számos biobolt várja azokat, akik egészséges, valódi élelmiszerekkel kívánják kényeztetni szervezetüket. Ifjabb Hubai Imre, az egyik hazai biogazdaság tulajdonosa szerint ugyanis a mérgezett, agyontartósított, génmódosított élelmiszerekhez képest valóságos felüdülés az ember számára a bioélelmiszerek eredeti, semmihez sem hasonlítható ízvilága.

2006. 12. 28. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Becsukott szemmel is odatalálhattak a Nádor Terembe azok, akik december 21-én délelőtt beléptek az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének székházába. A Magosz évzáró tájékoztatójára érkező televíziós stábok és újságírók már a bejáratnál megérezhették az ételek és italok csábító illatát. A Nádor Terembe lépve aztán a látvány egy újabb érzékszervet, a szemet állította komoly kihívás elé. Óriási füstölt sonkákkal, szeletelt mangalica- és szürkemarha szalámis tálakkal, friss sajtokkal és zöldségekkel megrakott asztal gondoskodott arról, hogy a jelenlévők nagyobb kedvvel és elszántsággal hallgassák végig Jakab István Magosz-elnök évértékelő gondolatait. Ifjabb Hubai Imre, az Üllőparti Gazdaszövetkezet tagja, az egyik hazai biodinamikus gazdaság üzemeltetője büszkén kóstoltatta a vendégeket, és készséggel beszélt arról, hogy milyen jelene van a magyarországi bioélelmiszer-termelésnek, s milyen jövőbeli terveket dédelgetnek az ágazat hazai szereplői.

Széles a tárház

Nincs hiány itthon bioélelmiszerekből, ma már szinte minden étel és ital biováltozata megkapható Magyarországon azok közül, amelyeket a konvencionális termékeket árusító áruházakban be lehet szerezni. Léteznek növényi és állati eredetű, valamint vegyes biokészítmények is. A vegyes termékek esetében elég csak a hurkára gondolni, amiben a rizs növényi eredetű, vagy a leveles tésztára, aminek elkészítéséhez zsírt használnak. A mangalica sonkáját pedig fűszernövényekkel pácolják. Ami itthon biomódon előállítható, azt a hazai gazdák megtermelik, ami pedig nem terem meg Magyarországon, ilyen a kávé, a nádcukor, a déligyümölcsök, azt külföldről hozzák be. – Csak azoknak a termékeknek a fogyasztását tudjuk őszintén ajánlani, amelyeket a Biokontroll Hungária Kht. előzőleg ellenőrzött – jelentette ki ifjabb Hubai Imre, aki szerint ebben az ágazatban kulcskérdés a megbízhatóság és a minőség, s ezt csak folyamatos kontroll mellett lehet garantálni.

Maga az egészség

A biotermék annyit tesz, hogy ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik. A területek, ahol a növények megteremnek, ahol az állatok legelnek, benne vannak az agrár-környezetgazdálkodási programban. A területen rendszeresen talajmintát vesznek, ellenőrzik az ott termesztett növényeket.
– A biogazdálkodás során nem használunk peszticidet, azaz növényvédő szert, műtrágyát, hormon hatású készítményt, termésfokozót és semmi olyan vegyszert, ami nem természetes kivonat. Ezek az anyagok ugyanis, ha bejutnak a szervezetbe, akkor a fűszerek vagy a fehérjék hathatós közreműködésével egészen a sejtekbe hatolnak, ahol felhalmozódnak – jegyezte meg ifjabb Hubai Imre, aki rámutatott arra, hogy ezek a szerek komoly betegségek alapjául szolgálhatnak. Úgy véli, nem véletlen, hogy azok, akik a megszokott módon táplálkoznak, hajlamosabbak a daganatos vagy szív- és érrendszeri megbetegedésekre. A bioélelmiszerek, amellett, hogy kondicionálják a testet, a vegyszerek hiánya miatt belülről erősítik az immunrendszert.

Száműzték az E betűket

A biokontroll irányelvei szerint az ágazat gazdái 5 százaléknyi komponenst adhatnak hozzá a termékekhez. Ezek olyan anyagok lehetnek, amelyek ugyan nem ellenőrzött ökogazdálkodásból származnak, de nem lehet nitrites só, s nem lehet olyan pác, ami nem konyhasóalapú. Nem használnak az élelmiszer-készítményekhez tartósítószert, adalékanyagot, állományfokozót, színjavítót, ízfokozót és stabilizátort. – Ezekkel a szerekkel a „se íze, se bűze” húsokból egyesek képesek szalámit készíteni. Kis kanállal mérik ki az anyagokat, amitől ízletes, piros, tartós, kemény vagy éppen puha lesz az élelmiszer – közölte az ifjú gazda, aki rámutatott arra, hogy a hagyományos és főként a génmódosítottélelmiszer-gyártóknál nem az ember egészsége, hanem a profit lényeg. A szakember hangsúlyozta: a profitot a multinacionális nagytőke teszi el, csak közben a vegyszeres, génmódosított termékektől az emberek átalakulnak „predátorokká”. – Egyesek a profitra esküsznek, mi más istenben hiszünk. A mi termékeinknél az a lényeg, hogy olyan ízviláguk legyen, amit 50 éve a nagymamánál, egy disznótorban vagy éppen egy lakodalomban megszokhattunk – tette hozzá ifjabb Hubai.

Tartósítás és védekezés

A biogazdák számára a legfontosabb tartósítószer a konyhasó. Mint mondják, kis mennyiségben mind a nátriumra, mind a klórra szüksége van a szervezetnek. – A termékeink lejárati ideje a természetes tartósítás miatt rövidebb, mint a gyorspácolt és hagyományosan tartósított készítmények esetében. Ezt a lejárati időt ellenben valódi füsttel meg lehet hosszabbítani – árulta el ifjabb Hubai Imre. A gazda a természetes tartósítási módok között emlegette a fagyasztást, az aszalást és a szárítást is. A biogazdák a földeken való védekezésnél is a természetes „technikákra” esküsznek. A bogarak ellen nem vegyszerekkel védekeznek, hanem manuálisan, vagy rábízzák a munkát a természetre. – Egy bioterületre odaszokik a bíbic, a fácán vagy éppen a túzok. A fiókák a fészkelés során a szüleiktől tanulják meg, hogy mit lehet megenni, a madarak így tökéletesen megoldják a rovartalanítási feladatot – jelentette ki a biogazda.

Vissza a jövőbe

A biokészítményekkel vissza tudnak térni az emberek a gyökerekhez, ahhoz a táplálkozási gyakorlathoz, ami régen természetes volt. Az ember újra megtalálhatja a gyógyszerét a táplálékban, hiszen a biokészítményekkel nem viszünk be méreganyagot a szervezetbe. – Korábban hagyományos, mesterségesen felfújt élelmiszereket fogyasztottam, amitől meghíztam és felfújódtam. Legyengítettem az immunrendszeremet, az anyagcserémet, nem tudott mit kezdeni a szervezetem a sok peszticiddel – emlékezett vissza az ökogazda, aki szerint megdöbbentő, hogy egy átlagos ember 22 kilogramm peszticidet fogyaszt el élete során, pedig van, amiből egy molekula is elég ahhoz, hogy a szervezet homeosztázisa felboruljon. Ma már az egész Hubai család átállt a bioélelmiszerek fogyasztására, mangalicahúst és szürkemarhát esznek, mint a magyarok ősei évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt. – Ma ugyanannyi a tömegem, mint régen, de egy számmal kisebb ruha is elég – mutatott rá a bioélelmiszerek áldásos hatására a biogazda.

Összhangban a környezettel

Akkor komplett egy biovállalkozás, ha a tulajdonos egy egységként kezeli a saját gazdaságát. Minden terület esetében meg kell találni, hogy mi mire alkalmas. Sziken búzát kell, ellenben kövér zsíros talajon kukoricát lehet gazdaságosan termelni. – Növényváltással, előveteményezéssel, zöldtrágyázással, tápanyagfeltárással, a talaj levegőgazdálkodásának és vízháztartásának megteremtésével lehet fokozni és javítani a termésátlagot, valamint a minőséget – közölte ifjabb Hubai Imre, aki fontosnak tartja, hogy gondosan meg kell válogatni a jószág takarmányát, és hogy azt, ami az állatból távozik, vissza kell juttatni a földbe. Mint mondja, nem lehet gyengíteni a talaj genetikai erényeit. – Mindez azért lényeges, hogy a fogyasztó elé gusztusos falatot tálalhassunk, olyan ételt, amibe érdemes beleharapni – hangsúlyozta.

Drágábban is olcsóbb

A biogazda az árral kapcsolatban annyit mondott, hogy az ár drágább is meg nem is. Kiemelte, hogy a biotermékek azért kerülnek többe, mert az ellenőrzésnek, a tanúsításnak, a termelésnek többletköltségei vannak. – Mi nem használunk termékfokozót, emiatt a termés nálunk csak fele annak, amit a hagyományos gazdálkodók el tudnak érni. Az is igaz viszont, hogy mi szélsőséges időjárási körülmények között többet tudunk termelni, mint aki hagyományosan gazdálkodik, mert esőben, szárazságban nem hatnak a „csodaszerek” – jegyezte meg. Az ár így másfél-kétszerese annak, amit a hagyományos termékeknél megszokhattunk. A termelő azonban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a biotermékekből, mivel nincsenek felfújva, kevesebb is elég, egy kisebb adag is biztosítani tudja a szükséges tápanyagmennyiséget. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ők nem károsítják a természetet, megtartják épségben az utókornak.

Dinamikusan fejlődő ágazat

Magyarországon ma körülbelül kétezer embernek van bejegyzett és ellenőrzött biogazdasága. A biogazdák csaknem 130 ezer hektáron termelik meg az idehaza előállított élelmiszer 2 százalékát, ám ennek csak negyedét vásárolják meg hazai fogyasztók, a többi termék elhagyja az országot. Az ágazat dinamikusan fejlődik, hírek keringenek arról, hogy egyes exportcégek komoly hasznot húznak a biotermékkel folytatott kereskedelemből. A gazdák azonban úgy gondolják, hogy először itthon kell elterjeszteni a bioélelmiszer fogyasztásának kultúráját, ami nem ígérkezik lehetetlen feladatnak. – Két éve még valószínűtlennek tűnt, hogy valaha lesz bioboltunk, ma pedig már azt tervezzük, hogy Karcagon nyitunk üzletet és éttermet, és várható, hogy a fővárosban is megvessük a lábunk – fogalmazott ifjabb Hubai Imre, aki szerint az lenne a legjobb megoldás, ha a biogazdák összefognának, és együtt létrehoznának egy áruházláncot, ahol a beszállítástól a kereskedelmen át az árusításig minden az ő kezükben lenne. Mint mondja, megkeresték már őket hazai multinacionális cégek, áruházláncok, de véleményük szerint ezek a vállalkozások csak marketingfogásnak tekintik a biotermékeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.