Import szorításában a sertéstartók

Történelmi mélyponton jár a hazai sertésállomány, szakértők szerint még 300-500 ezerrel fogyatkozhat a létszám. Megugrott az import, egyre több külföldről behozott hízót dolgoznak fel a magyar vágóhidak. Az agrárkormányzat terveit és támogatásait könnyen felülírhatja egy szomszédunkban terjeszkedő amerikai multi.

Nánási Tamás
2007. 02. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid ideig tartó fellendülés után tavaly nyáron ismét apadni kezdett a hazai sertésállomány. December elsején már 78 ezerrel kevesebb, négymillióhoz közelítő darabszámot mért a Központi Statisztikai Hivatal. Ez történelmi mélypontnak számít a korábbi hatmilliós, illetve a rendszerváltozás környéki tízmilliós hazai sertésállományhoz képest, amit tovább apaszthat a szintén rendkívüli mélységben járó termelői felvásárlási ár. Míg tavaly sokáig 300 forint körüli átlagöszszeget fizettek a hazai vágóhidak a jobb minőségű sertések kilójáért, ez év elején zuhanórepülésbe váltott a hízók ára. A Vágóállat és Hús Terméktanács például csak január első három hetében hatszázalékos visszaesést regisztrált.
*
Már nem ritka, hogy mindössze 230–250 forintot fizetnek az első osztályú jószág kilójáért – közölte lapunkkal a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke. Sákán Antal szerint az ár nem fedezi a hizlalás költségeit, ezért ha néhány hónapon belül nem fordulnak kedvező irányba a folyamatok, ismét lesznek olyan termelők, akik lehúzzák a rolót, az ágazatban pedig visszafordíthatatlanná válik a leépülés.
– Az a tenyésztő marad talpon, aki a hizlalás kilónkénti költségét
1 euró körül képes beállítani, mégpedig a jelenlegi, 252–255 forintos árfolyammal számolva – állítja az Agrár Európa Kft. mezőgazdasági és élelmiszer-ipari tanácsadási üzletágának igazgatója. Fórián Zoltán ítéletét elsősorban a világpiaci folyamatokra alapozza, amitől ma jobban függnek a hazai sertésfelvásárlási árak, mint valaha. A nemzetközi előrejelzések egyébként fokozatos áremelkedést jeleznek, ugyanakkor a hazai helyzetet alapvetően meghatározza, hogy jelentős mértékű olcsó sertésimport érkezik az országba. Az alacsony sertéslétszám miatt áruhiány van a piacon, a vágóhidak részint ezért vásárolnak külföldről hasított hízót vagy élő állatot. Ugyanakkor az importszállítások jelentős részét egy amerikai óriásnak köszönhetjük. A Smithfield Foods először a lengyel húsiparban vásárolt be – jelezte Fórián Zoltán –, s ma már ebben az országban hatmillió sertést tenyészt, ami nagyobb, mint a hazai állomány. A multinacionális cég következő vágóhídi beruházásának helyszíne Temesvár. Ezt a következő öt évben Romániában várhatóan kétszáz saját telep létesítése és egy négymilliós állomány felállítása kíséri, ami a szomszéd ország jelenlegi piacának kétharmadát jelenti.
A Smithfieldnek köszönhető lengyel sertésimport a magyarnál olcsóbban érkezik az országba. Az, hogy miképp lehet ez, sokak számára rejtély. Fórián Zoltán szerint félő, hogy azok a problémák állnak a háttérben, amelyek miatt az ukránok és az oroszok egy időre leállították a lengyel sertés behozatalát, mondván: annak egy része illegálisan jutott be a két államba. (Az ukránok egyébként e hét szerdán oldják fel a tilalmat.) Némi magyarázatot a lengyelországi felvásárlási árak is adhatnak: a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) legutóbbi elemzéséből kitűnik, hogy északi versenytársunknál 20–25 eurócenttel (50–60 forinttal) kevesebbet adnak a tenyésztőknek az átvett sertés kilójáért, vagyis a piaci küzdelemben ők ennyivel előrébb tartanak. Versenyhátrányunkat tükrözik az import adatok is. Tavaly mintegy 3 millió 800 ezer sertést vágtak az országban, amiből 600– 650 ezer érkezett külföldről – közölte lapunkkal Menczel Lászlóné, a VHT titkára. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kimutatásai szerint míg a hazánkba importált élő sertések értéke 2003-ban közel 293 ezer euró volt, ez az uniós csatlakozás évében – egy csapásra – 37,4 millió euróra ugrott, azóta pedig lényegében tovább duplázódott.
Az uniós csatlakozással együtt járó piacnyitás a húsipart is alaposan megrázta. A feldolgozócégek száma 2003 óta csaknem megfeleződött – állapította meg Fórián Zoltán. Ugyanakkor felgyorsult a tőkekoncentráció. A hazai húsipar élmezőnyébe kerülő három befektetői csoport számos céget felvásárolt. Egy közülük azóta már tönkrement, a volt Carnex-vállalkozások közül a felszámolók már csak a pápai húsüzem megmentésében reménykednek. A Csányi Sándor kezében lévő Pick–Délhús–Ringa-csoport vezeti az iparban a toplistát, a második helyen a Román Gyula többségi tulajdonában lévő – debreceni, szolnoki, békéscsabai és kapuvári feldolgozókat működtető – Debreceni Hús Zrt. áll.
Az egykori hármasban, de a jelenlegi két vezető cégben egyaránt az az érdekes, hogy – szemben a magyar élelmiszeripar más ágazataival – mindegyik hazai kézben van. Épp ezért keltenek meglehetős izgalmat a piacon a dán multi, a Danish Crown megjelenéséről szóló hírek, hiszen míg a sertéstartók körében a Smithfield, addig a húsfeldolgozóknál ez az óriás tudná igazán felforgatni a piaci viszonyokat. Már az is nagy port vert fel, amikor a dánok évekkel ezelőtt átvilágították a Pick-csoportot, amit akkor még Leisztinger Tamás tulajdonolt és árult. Akkor nem kötött üzletet a Danish Crown, a cég képviselői azonban a hírek szerint nemrégiben ismét felbukkantak, és a szintén eladó Gyulai Húskombinát Zrt. helyzetét vették górcső alá.
A milliárdos feltőkésítésre váró üzem termelői tulajdonban, a Hajdúsági Agráripari Zrt. kezében van. Míg itt lapunk sikertelenül próbált nyilatkozatot kérni a gyulai üzem lehetséges vevőiről, az iparágban az az általános vélemény, hogy a dánok nem vásárolják meg a neves hungaricumot gyártó céget. – A Danish Crown számára túl kicsi a magyar piac – vélekedik az Agrár Európa Kft. igazgatója. Fórián Zoltán ezért nem alapvető átrendeződésre, hanem a tőkekoncentráció folytatódására számít. Lesznek még olyan vállalkozások, amelyek a sor végéről leszakadnak, az élboly pedig tovább növeli részesedését.
Nem hisz a Danish Crown betörésében Román Gyula sem. A Debreceni Hús Zrt.-ben többek között az R-KO-N Befektetési és Vagyonkezelő Kft.-n keresztül tulajdonos szakember úgy tudja, hogy a dánoknak jóval nagyobb falatra, orosz piaci részesedésre fáj a foguk. Román Gyulának már csak azért is tájékozottnak kell lennie a kérdésben, mert a gyulai húskombinátnál bejelentkezett vevőnek. – A tulajdonosokkal kétszer is tárgyaltunk. Mi mondtunk egy összeget, ők is mondtak egyet. A két szám olyan távol esik egymástól, hogy egyelőre megálltak az egyeztetések – enged bepillantást a kulisszák mögé Román Gyula, aki nem hagy kétséget afelől, hogy az R-KO-N tervei között előkelő helyen szerepel a gyulai társaság megvásárlása. A piacon többen arra számítanak, hogy a debreceniek a volt Carnex-üzemekből is vennének. Román Gyula lapunknak egyértelműen cáfolta ezt, ami nem sok jót jelent azoknak, akik most a felszámoló által talpra állított pápai húsüzem értékesítésében reménykednek.
A húsipari mozgások része lehet annak a gigavágóhídnak a terve, amit több sertéstenyésztő csoport is dédelget. Sákán Antal szerint két-három termelői kör összefogásán múlik, hogy sikerül-e felépíteni az évi másfél millió sertés levágására alkalmas üzemet. A Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke nem titkolja, hogy a hasonló dán példákat irigyelte el, amiket ráadásul Gráf József földművelésügyi miniszterrel közösen sikerült tanulmányoznia. – Teljes az egyetértés az agrártárcával abban, hogy a magyar sertéstartóknak szükségük van egy saját vágóhídra – szögezte le Sákán Antal, aki elsősorban olyan segítségre számít, mint amilyet a székesfehérvári Parmalatot vagy az izsáki pezsgőüzemet tulajdonló agrártermelők kaptak a szakminisztériumtól. Az érdekvédelmi vezető a HVG hasábjain korábban az uniós pénzekre is bejelentette igényét, amivel kapcsolatban lapunknak a földművelésügyi tárcánál bizalmasan megsúgták, hogy a gigavágóhíd nem fér bele a stratégiai program célkitűzéseibe, ezért egy ilyen típusú kérelemre minden bizonnyal nemleges lesz a válasz.
A sertéstartók kiútkeresése érthető, hiszen a jövőben tovább fokozódik a verseny. Az Agrár Európa Kft.-nél úgy látják, ennek egyik forrása a Smithfield romániai tevékenysége lesz. – A temesvári vágóhídnak a kezdeti időszakban még szüksége lesz a magyar hízókra, ám a párhuzamosan épített tenyésztőtelepek felfutásával fordul a kocka – állapította meg Fórián Zoltán. Az igazgató szerint idővel a román sertés növeli majd tovább a hazai feldolgozók alapanyagimportját. Egyre nyilvánvalóbb tehát, hogy a magyarországi sertéstenyésztés jövőjének kulcsa csak egy eleddig példa nélküli szintű termelői összefogás lehet – szögezte le lapunknak Fórián Zoltán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.