időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Soros embere távozik a fővárosi önkormányzattól + videó

Cáfolják Gyurcsányt a környezetvédők

Munkatársunktól
2007.03.10. 00:00

Magyarország képes lenne a megújuló energiaforrások húszszázalékos arányának elérésére, sőt a pazarló energiaforrások átalakításával hosszú távon csak nyerne – szögezték le a brüsszeli fejleményekről értesülve magyar szakértők. A környezetvédők megdöbbentek Gyurcsány Ferenc ezt vitató álláspontján.

Megdöbbenéssel fogadták a környezetvédő szervezetek, hogy az EU-csúcson Magyarország, a korábbi határozott kormányzati ígéretekkel szemben, akadályozza a megújuló energiaforrások növelésére vonatkozó kötelező közösségi célkitűzés elfogadását.
Az Energia Klub, a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet szerint annak elkerülésére, hogy az éghajlatváltozás ne okozzon katasztrofális, viszszafordíthatatlan hatásokat, elengedhetetlen, hogy azonnal cselekedjünk, és érdemi lépéseket tegyünk az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. A Levegő Munkacsoport elnökhelyettese érdeklődésünkre elmondta, Magyarország csak nyerne azzal, ha teljesítené a húszszázalékos célt, hiszen kis erőfeszítéssel leválthatná pazarló energiaforrásait. Beliczay Erzsébet szerint technológiafejlesztésre, szerkezet- és szemléletváltásra, valamint energiatakarékosságra lenne szükség, s eleget tudnánk tenni az elvárásoknak. Úgy vélte, a tömegközlekedés, elsősorban a vasút fejlesztésére lenne szükség, mint ahogyan azt az EU számos tagállama teszi. Mint hozzátette, nem várhatjuk el a szigorításokat Kínától és Indiától akkor, amikor e két népes országban az egy főre jutó káros kibocsátás tizede, huszada a nyugati átlagnak. Kifejtette ugyanakkor azt is, a megújuló energiaforrások húszszázalékos aránya sok szakértő szerint nem is elegendő, ám Európa elszántsága önmagában nem elég.
Az Energia Klub igazgatója szintén úgy véli, hogy Magyarország könnyedén teljesítheti 2020-ig a 20 százalékos megújulós célt. Ámon Ada a távirati irodának leszögezte, az európai polgárok – köztük a magyar választók – határozott elkötelezettséget várnak a kormányoktól a megújuló energiák részarányának növelésére éghajlatunk védelmében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.