Pesti érdektelenség

Nem túl meggyőző emelkedéssel zárt tegnap a magyar tőzsde, ugyan elemzők korrekciónak nevezték azt, ami történt, de valójában a hazai tőkepiacon csak gyér javulási próbálkozás zajlott. A BUX a reggeli 23416 pontos szintről csúszott vissza a záráskori 23370 pontra, ekkor az index 0,13 százalékkal állt előző szintje felett. A magyar piacra nem nagyon hatottak a valóban korrigáló nyugat-európai események, az FTSE és a DAX közel egy százalékkal került feljebb, és nyitás után a tengerentúli tőzsdék is erősödőben voltak. A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben minimális erősödést jelzett.

2007. 03. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitáskor jelentősebb növekedést mutatott a hazai tőzsdei indikátor, de zárásra azonban minimális plusz maradt meg a növekedésből. A BUX nem követte a nemzetközi trendeket, ahol a piacok korrigálták előző napi veszteségeiket. Kereskedők azt nyilatkozták, hogy a magyar tőzsdén az érdektelenség jelei mutatkoztak, ezt igazolta a forgalmi mutató is, mely csupán 14 milliárd forintot jelzett a tegnapi nap egészére. A BUX nyitáskor még javában emelkedőben volt, de több szakaszban, meg-megtorpanva csúszott egyre lejjebb, a lassulás végül 23370 pontra gyengítette a magyar indikátort. Az elemzők korrekcióról beszéltek, de fordulat nem történt, a BUX 0,13 százalékos emelkedése semmi esetre sem nevezhető javulásnak.
Az alacsony forgalmú kereskedés során a vezető részvények közül a Mol, a Magyar Telekom és a Richter ára drágult, az OTP-é viszont gyengülőben volt. Az olajipari papírok ára 0,6 százalékkal emelkedett. Több szakértő megjegyezte, hogy a nyersolaj árának növekedését az utóbbi időben nem nagyon használja ki a Mol árfolyama, a Takarékbank szakértői szerint a hazai olajipari papír alulértékelt. Tapaszi Attila, a pénzintézet vezető elemzője szerint a Mol a „fair” értékéhez képest jelenleg alulértékelt a működési környezetben beálló pozitív változások következtében, illetve a társaság növekedési potenciálja miatt. A Takarékbank a Molt megvizsgálta, és több összefüggést találva arra jutott, hogy 23454 forintos célárfolyamon hosszú távon vételre, míg rövid távon tartásra ajánlja. A Magyar Telekom a többi vezető részvénynél nagyobb megugrást produkált, a távközlési részvények 1,3 százalékkal erősödtek.
Emelkedéssel zárta a napot az Egis, a Fotex és az Econet.hu is. A csökkenők táborában találhattuk a Graphisoft Parkot, az Elműt és a Synergont is.
A bankközi devizapiacon a forint/euró árfolyama napközben 249,50-es szintig gyengült, majd végül 248,50 forint körül stabilizálódott. A forint a nap végére enyhén erősödni tudott, amit elemzők a Fed-elnök hírként lecsengő beszédnek tudtak be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.