Pesti érdektelenség

Fél százalékot meghaladó gyengülést produkált tegnap a magyar tőzsdei index, a BUX kurzusát az vetette vissza, hogy a Mol és a Magyar Telekom részvényeit eladói nyomás uralta. A BUX magasan nyitott, és onnan zuhant napi minimuma – 23147 pontos szint – közelébe. A délután azzal telt, hogy az index megpróbált kikászálódni a kátyúból.

2007. 03. 21. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon alacsony érdeklődés mellett zajlott tegnap a pesti tőzsdei kereskedés, a befektetők indokolatlanul visszafogottak voltak, több elemző azt nyilatkozta, hogy a nemzetközi piacokon jelentkező iránytalanság hatásai érvényesültek tegnap a magyar parketten is.
A BUX ugyan magasan nyitott, de egy gyors szánkázást követve olyan lejtőre került, amelyen nem volt megállás, az index 23147,77 pontig csúszott vissza. A delet követve egy enyhe emelkedési kísérlet szemtanúi lehettünk, de a nap végén a magyar index 23172,39 pontra esett vissza. A 0,53 százalékos visszaesést az okozta, hogy az amúgy alacsony forgalmú piacon néhány részvényt a befektetők nem preferáltak túlzottan, sőt záráskor sem alakult ki korrekciós nyomás a papírokban. Az érdektelenséget az indokolta részben, hogy a mai napon tartja a Federal Reserve kamatdöntő ülését, ahol várhatóan nem fognak az amerikai irányadó kamatokon változtatni, de iránymutató lehet Ben Bernanke Fed-elnök nyilatkozata a jövőre nézve.
A nyugat-európai piacok a tengerentúli emelkedésektől vezérelve magukhoz tértek, de ez már nem hatott a régiós tőzsdékre, így a varsói WIG 20 és a moszkvai RTS is csökkenéssel zárhatott. Az amerikai árfolyamok felhajtóerejét a lakáspiaci adatok erősítették. A februári újlakóingatlan-építés az Egyesült Államokban 9 százalékkal nőtt. Szakemberek azt várták, hogy az újlakóingatlan-építések 3,0 százalékkal növekednek. A teljesítményt az okozta, hogy a kedvezőtlen januári időjárás miatt februárra csúszott több lakóingatlan építésének a kezdete. A magyar tőzsdét főként a hazai befektetői irányzatok uralták, nyugat-európai és tengerentúli hatás nem nagyon szólt bele a piacba, azaz a térséget átjáró iránytalan mozgások vezérelték a BUX árfolyamát. A 17,06 milliárd forintos forgalom is jól jelezte, hogy a befektetők a partvonalon túlról szemlélték az eseményeket. A vezető részvények között megosztottság jelentkezett, a Mol és a Magyar Telekom árfolyama gyengült, az OTP s a Richter kurzusa erősödni tudott. A Mol 1,7, a távközlési cégek 1,5 százalékkal értékelődtek le. Az OTP 6,2 milliárdos forgalomban 0,3 százalékkal drágult. A papírok erősödése azzal magyarázható: az állampapírok piacán kialakult hozamszintek csökkenése a hitelezési üzletág javulását eredményezheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.