Gyengélkedő papírok

Tovább korrigált a BUX tegnap is, a csúcsról lefelé jövet ezúttal 25518,96 ponton állapodott meg az index, ami 0,54 százalékos csökkenésnek felelt meg. A nem túl kimagasló, 28 milliárd forintot meghaladó forgalom mellett a vezető részvények többsége gyengélkedett. A Magyar Telekomnak azonban sikerült a gyengülő trenddel szemben haladnia és a nap végén 0,2 százalékos emelkedéssel zárnia. A bankközi devizapiacon azok az elemzői vélekedések érvényesültek, amelyek gyengülést valószínűsítettek.

2007. 04. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dráguló kőolajárak, csökkenő indexek jellemezték tegnap a nemzetközi piacokat. A BUX tartotta magát az Európában uralkodó irányvonalhoz, árfolyama veszteséget mutatott záráskor. Az index nyitáskor és a délutáni amerikai tőzsdék elindulásáig emelkedőben volt, de a Wall Streeten kialakult iránytalanság és az európai beesések a BUX-ot előző értéke alá nyomták le. A magyar tőkepiacon továbbra is a nyereség kivételéhez vezető hangulat uralkodott, a nem túl magas, 28,5 milliárd forintos forgalom viszont azt jelezte, hogy néhány befektető már elérte célját és nem nagyon akar több papírtól megszabadulni. Nyitáskor még javában 25900 ponton állt a BUX. A délelőtt azzal telt el, hogy az indikátor 25700 pontra csúszott viszsza és ezen a szinten mozgott, egészen délután három óráig. A tengerentúlról kedvezőtlen vállalati hírek, valamint amerikai makrogazdasági adatoknak köszönhetően a BUX bebukott és záráskor 25518,96 ponton állapodott meg. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4,57 ponttal, 0,15 százalékkal 2979,71 pontra gyengült.
A vezető európai parketteken, sőt a térség piacain is a lassulás volt a jellemző. A DAX 1,5 százalékos, a párizsi CAC40 0,9 százalékos, az FTSE 1,1 százalékos csökkenéssel zárta a napot. A varsói WIG20 1,2 százalékkal gyengült, és a moszkvai mutató is enyhe csökkenéssel zárt.
A vezető részvények közül csak a Magyar Telekom árfolyama emelkedett. A távközlési papírok a hétfői leminősítés után tegnap 0,2 százalékkal drágultak. Az OTP ára nem változott, míg a Mol 1,3, a Richter kereken egy százalékkal lett olcsóbb. A kis forgalmú papírok között jóval nagyobb volt a szórás. A nap nyertese a Phylaxia lett 16,2 százalékos drágulással. A társaság kurzusa annak köszönhetően emelkedett, hogy a cég április 18-án 3232920 darab új, 100 forint névértékű és kibocsátási értékű, A sorozatú, névre szóló törzsrészvény zártkörű forgalomba hozataláról döntött. A társaság 2080037300 forintra emelte alaptőkéjét. A Phylaxia mellett jól szerepelt még a Humet és a Garphisoft is. Az Egis követte a nagyobbik gyógyszergyártót, a Richtert és 0,4 százalékkal gyengült.
A bankközi devizapiacon a forint minimális mértékben gyengült. Az eurót a pesti tőzsde zárásakor 245,80–245,85 forinton jegyezték a hétfői 245,45–245,55 forintos árfolyam után. A kereskedők szerint alacsony fogalmú, eseménytelen piaci nap volt. Alig mozdult az amerikai zöldhasú jegyzése is: délután 180,90–181 forinton kereskedtek az amerikai valutával.

Szibériában vásárolt a Mol. A Mol megvásárolta a Matjushkinskaya Vertikal LLC-t, és ezen keresztül kutatási és termelési joghoz jutott a nyugat-szibériai Tomszk régióban, Oroszország egyik fő olajtermelő körzetében. A Miller&Lents készletminősítő vállalat értékelése szerint a megszerzett mező várható készlete 6 millió hordó, a jelenlegi termelése 550–600 hordó naponta és jelentős kutatási lehetőséggel rendelkezik. A Mol közleménye szerint a kutatási és kitermelési jogot tulajdonló társaságot orosz magánszemélyektől vették meg. A közleményben a Mol hangsúlyozza, hogy az orosz társaság megvásárlása „kiválóan illeszkedik a Mol korábban meghirdetett stratégiájába, amely kiemelt szerepet szán további kutatási és termelési projektek megszerzésének Oroszországban”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.