Lefölözték a hasznot

Enyhe korrekció alakult ki a tegnapi kereskedés során a BUX árfolyamában. Az index emelkedéssel nyitotta a napot, majd zuhanni kezdett, s zárásra 0,66 százalékkal maradt el pénteki szintjétől. A vezető részvények közül egyedül a Richter tudott drágulni: a gyógyszergyártó papírjai egy százalékkal erősödtek. Hasonlóan drágulással zárt az Egis is. A Magyar Telekom és a Fotex kurzusa gyengüléssel fejezte be a napot; a Mol-árfolyam nem változott.

2007. 04. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iránytalanság és korrekció jellemezte a tegnapi tőkepiaci kereskedéseket: Pesten és Varsóban gyengültek, Moszkvában és Prágában erősödtek az indexek. A magyar piacon az elmúlt pénteki felfutásra reagáltak a befektetők, azaz a BUX korrekcióval zárta a napot. Reggel még javában emelkedőben volt a magyar indikátor, a javulást azonban nem sikerült fenntartani: a BUX előbb 25800 pont alá esett, majd délig még tovább gyengült. Nem sikerült jelentősebb változást hoznia a délutánnak sem, az index zárás előtt ugyan megpróbált erősödni, de végül a nyereséget realizáló befektetők túlsúlya győzedelmeskedett.
Az eladói oldal jelentős nyomása következtében a BUX 0,66 százalékkal, azaz 170,91 ponttal csökkenve 25657,87 ponton zárt. Igen magas, 44 milliárd forintos forgalom mellett zajlott a kereskedés, a legnagyobb érdeklődés az 1,6 százalékkal gyengülő OTP papírjai iránt mutatkozott. A banki papírok mellett gyengült a Magyar Telekom és a Fotex kurzusa is, a Mol pedig előző értékén zárt. A gyógyszergyártók ezúttal jól szerepeltek: a nagyobbik társaság, vagyis a Richter kereken egy százalékkal, míg az Egis 0,3 százalékkal erősödött. A kis forgalmú részvények sorából a Csepel Holding újból magasra lendült, az alacsony forgalmú papírok 6,1 százalékkal drágultak. Javulóban volt még a Graphisoft Park és a Phylaxia, a nap egyik meghatározó részvénye, a Rába pedig egy százalékkal erősödött.
A kereskedés végével az elemzők arról beszéltek, hogy a magyar piac korrekciója várható volt, de mint azt reggel is jól lehetett látni, Pesten a fő csapásirány ennek ellenére is az emelkedés.
Az MTI–Eco kérdésére Farkas Róbert, a Raiffeisen Bank üzletkötője azt nyilatkozta a tegnapi napról, hogy „a félelem hiánya és a kapzsiság jellemezte a befektetőket”. Szerinte valamennyi tőzsdeindex csúcson van, a befektetők mégis optimisták, úgy gondolják, hogy nem történhet semmi rossz – pedig kockázatos a sok hitelből vásárolt részvény és a tőkeáttétes üzlet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.