időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Akciócsoport alakul

Haraszti Gyula
2007.05.16. 23:00

Minisztériumi szintű közös akciócsoport felállításában állapodott meg Fodor Gábor magyar környezetvédelmi és vízügyi miniszter osztrák partnerével, Josef Pröll mezőgazdasági, erdészeti, környezetvédelmi miniszterrel a Rába habzása problémájának megoldására tegnap esti bécsi tárgyalásukon.

Közeledés érzékelhető a Rába osztrák szennyezésének ügyében. Fodor Gábor tegnap este minisztériumi szintű közös magyar– osztrák akciócsoport felállításában állapodott meg osztrák kollégájával. A tizenkét tagú akciócsoport fele-fele arányban magyar és osztrák szakértőkből fog állni, tagjait jövő szerdáig megnevezik, és a testület szeptember végéig elkészíti az egyértelmű politikai megoldást tartalmazó javaslatait. Első ülését a tervek szerint még májusban megtartja, mégpedig a helyszínen, ahol a szennyeződés problémája fennáll.
Josef Pröll örömét fejezte ki afelett, hogy sikerült elmozdulni a politikai érzelmektől a szakmai megoldás irányába. Hangsúlyozta, hogy Ausztria a Rába habzásának problémáját komolyan veszi, és igyekszik megfelelő megoldást találni. Figyelemre méltó, hogy Wilhelm Molterer osztrák alkancellár délelőtt még elzárkózóan nyilatkozott: azt mondta, a szenynyező gyárak „valamennyien rendelkeznek érvényes engedéllyel, amelyet az osztrák–magyar határvízi bizottság hagyott jóvá az előírásoknak megfelelően”.
*
Fodor Gábor elmondta, hogy a sikeres tegnapi tárgyalás révén remény nyílt a probléma kétoldalú megoldására, így nem kell az Európai Unióhoz fordulni.
Lapunk mindenesetre megkérdezte Barbara Helffericht, Sztavrosz Dimasznak, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosának a szóvivőjét, hogy határt átlépő környezetszennyeződés esetében milyen út áll két uniós tagállam előtt. A válasz: a Rába ügye a luxemburgi Európai Bíróság elé vihető, ha az egyik fél szándékosan megsérti az uniós törvényeket. A szóvivő aszszony – miután konzultált a bizottság jogi képviselőivel – elmondta még: az úgynevezett vízügyi keret-irányelven belül olyan mechanizmus áll rendelkezésre, amelynek révén a bizottság felkérhető, hogy segítséget nyújtson a két fél közötti kommunikációban és a megoldás keresésében. Hozzátette: ha a felek felveszik a kapcsolatot az Európai Bizottsággal, akkor az természetesen rendelkezésre áll. De – jelezte – eddig a két ország egyike sem vette fel a kapcsolatot Brüsszellel.
Ismeretes, a Rába szennyezése miatt a napokban Sólyom László magyar köztársasági elnök ezekkel a szavakkal bírálta az osztrák hatóságokat és a szomszéd ország kormányát: „Tűrhetetlen ez a cinizmus, ahogyan hat éve halogatják a megoldást, kibúvókat keresnek, néha már arcátlan.”
Az osztrák köztársasági elnöki hivatal egyelőre nem reagált Sólyom László kijelentéseire.
Mint Bakonyi Ágnestől, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szóvivőjétől megtudtuk, Fodor Gábor üdvözölte, hogy Sólyom László ilyen határozottan kiállt a Rába szennyezéséről megfogalmazott, cinikus osztrák megnyilatkozások ellen, és örvendetesnek tartja, hogy ezzel magasabb szintre emelte a környezetkárosítás elleni küzdelem ügyét.
Az osztrák hozzáállásról mindazonáltal sokat elárul Nikolaus Berlakovich burgenlandi környezetvédelmi tanácsos nyilatkozata, aki szerint a tartomány területén, Jennersdorfban (Gyanafalván) működő bőrgyár – amelynek vízjogi engedélyét a magyar fél szeretné visszavonatni – minden érvényes előírást betart. Közölte, nem érti a magyar eljárást, amely szerinte nem tisztességes Burgenlanddal szemben, és nem is lesz semmilyen jogi következménye.
„A mi szakértőink is megállapították az osztrák–magyar határvízi bizottságban, hogy Magyarország eljárását nem indokolja a vízügyi egyezmény” – mondta Berlakovich, aki szerint a szennyezést a stájerországi bőrgyárak okozzák (a stájerországi Feldbachban és Wollsdorfban is működnek a szennyezésért felelőssé tehető üzemek). Utalt a stájerországiak korábbi ígéretére, hogy az év elejétől Feldbachban felszerelnek egy ózonszűrő berendezést, amiből azonban nem lett semmi.
Joachim Haidacher, a wollsdorfi üzem ügyvezető igazgatója szintén úgy nyilatkozott, hogy a gyár minden előírást betart, és az egész ügy „politikai probléma”; szerinte az ágazatot próbálják nehéz helyzetbe hozni: „Magyarország megkísérli a beavatkozást az osztrák jogállamiságba” – mondta.
A stájerországi politikusok az ORF osztrák közrádió jelentése szerint egymásra mutogatnak, egyik sem vállalja a felelősséget a szennyezésért. Manfred Wegscheider környezetvédelmi tanácsos a rádiót Johann Seitinger tartományi tanácsoshoz irányította, aki pedig az előző illetékeshez küldte azt vissza.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.