Felfüggesztett börtön a főúttörőnek

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt Rácz Pétert, a Magyar Úttörők Szövetsége (MÚSZ) elnökét egy év hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte jogerősen a Fővárosi Bíróság.

Török László
2007. 05. 24. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rácz Péter 1999-ben a MÚSZ ügyvezető elnökeként 14,2 millió forintért adott el egy XII. kerületi, a csillebérci úttörőtábor egyik legértékesebb, ősparkos részén álló, mintegy 200 négyzetméter össz-lakóterületű, kétszintes vadászházat a hozzá tartozó három garázszsal és a körülötte lévő telekkel együtt. Az ingatlan értéke a bíróság ítélete szerint kilencvenmillió forint volt, Rácz Péter kapcsán a bíró megjegyezte: elfogadhatatlan, bűnös szándékot jelez az, hogy az ingatlan tényleges értékének 16 százalékáért adták el, de önmagáért beszél a rokoni kötelék is. A vadászház vevője ugyanis az a Bau-bérc Kft. volt, amelynek tulajdonosa a vételt követően Rácz unokatestvére, Rabb Attila lett. A megállapodás szerint a kft. ötmillió forint plusz áfáért a felépítmények tulajdonosa lett, a földterületre pedig tízmillió forintért 99 évre szerzett használati jogot, amelynek lejártát követően a területet egyetlen dollárért megvásárolhatja.
*
A Bau-bérc Kft.-ben 2001-ben ötvenszázalékos tulajdonrészt szerzett egy kínai vállalkozó, akinek magyarországi kézbesítési megbízottja Varju László MSZP-s képviselő felesége lett. A vadászházat utóbb visszabérelte az úttörőszövetség.
Rácznak mellékbüntetésként egymillió forint pénzbírságot kell kifizetnie, valamint az ügy másodrendű vádlottjával közösen állnia kell a 628 ezer forintos bűnügyi költséget is. A büntetőper másodrendű vádlottját, a vadászház eladásánál közreműködő ingatlanszakértőt (őt már más ügyben is elítélték valótlan tartalmú szakértői vélemények készítéséért), bűnsegédi magatartás miatt pénzbüntetéssel sújtotta a Fővárosi Bíróság, amely helyben hagyta a Budai Központi Kerületi Bíróság másfél évvel ezelőtti elsőfokú ítéletét.
Rácz Péter az utolsó szó jogán kifejtette: benne és a MÚSZ vezetőiben nagyon erős a gyerekek iránti elkötelezettség, a szervezet vezetése számára szolgálat, nem a szakmai karrier csúcsa, az egyéni felemelkedés útja. A főúttörő jelezte azt is, hogy az általa vezetett szervezetnek sem volt kifogása az ingatlan értékesítése miatt, sőt azóta többször is megerősítették posztján, nem érzik magukat sértetteknek. A védelem is azt hangsúlyozta, hogy Rácz Péter „óvatos üzletemberként, a szövetség evidens érdekében járt el” az értékesítéskor. Ismeretes: a 46 hektáros csillebérci tábort a MÚSZ 1989. július 27-én „ajándékba kapta” az éppen jogutód nélkül megszűnő KISZ-től, valamint a nem jogutódként megalakított Demokratikus Ifjúsági Szövetségtől. Az ajándékozási szerződést a Fővárosi Bíróság jogerős, másodfokú ítéletében érvénytelenítette.
Bárándy György ügyvéd lapunknak így kommentálta az esetet: a két ítélet nem zárja ki egymást, amikor ugyanis értékesítették az ingatlant, még nem érvénytelenítették az ajándékozási szerződést. – Ha valaki viszont úgy ad el valamit, hogy az nem az övé, polgárjogilag semmissé lehet nyilvánítani az adásvételt, míg büntetőjogilag csalás gyanúja miatt feljelentést lehet tenni az eladó ellen, akit ebben az esetben el lehet ítélni akár szabadságvesztésre is – tette hozzá Bárándy György.

Rogán Antal kezdte. Az 1999-es adásvétel miatt 2002-ben, hetekkel az országgyűlési választások előtt kezdődött büntetőeljárás Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselő feljelentésére. A rendőrség előbb megszüntette, majd az ügyészség utasítására újraindította a nyomozást, amelynek során 2003-ban gyanúsították meg Rácz Pétert. Az ügyészség első- és másodfokon egyaránt indítványozta a vádlottak foglalkozástól való eltiltását, ám ennek a bíróságok nem adtak helyt. A Fidesz MTI-hez eljuttatott közleménye szerint „a Fővárosi Bíróság ítélete is bizonyíték arra, hogy a törvénytelen mutyizás általánosan alkalmazott módszere az MSZP-nek és a hozzá kötődő új arisztokráciának”. Rácz Péter hasonló módszerrel kívánta megszerezni a vadászházat, mint amilyennel Gyurcsány Ferenc lett az őszödi üdülő és a Szalay utcai ingatlan tulajdonosa – tartalmazza Ágh Péter fideszes országgyűlési képviselő közleménye. Mindezek fényében aggályos, hogy a most elítélt főúttörő azzal a Butor Klárával szervez közösen – állami pénzekre igényt tartó – egyesületet, aki jelenleg az MSZP pártigazgatója – közli a Fidesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.