Lemondott az NBH főigazgatója

Felmentését kérte a miniszterelnöknél a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója. Gyurcsány Ferenc elfogadta Galambos Lajos vezérőrnagy kérelmét. Úgy tudjuk, a lemondás oka a kormányzat részéről megmutatkozó bizalomvesztés volt. Napokon belül eldőlhet, ki lesz az új főigazgató.

Villányi Károly
2007. 05. 21. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc a szocialisták délelőtti frakcióülésén jelentette be, hogy lemondott posztjáról a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója. A Kormányszóvivői Iroda azt közölte, hogy a miniszterelnök május 31-i hatálylyal fogadta el a tábornok lemondását. Az új főigazgató kinevezéséig megbízottként Laborc Sándor ezredes, a főigazgató műveleti helyettese irányítja a Nemzetbiztonsági Hivatal munkáját. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki lesz Galambos Lajos utódja. Lehet, hogy maga Laborc, de információink szerint az is elképzelhető, hogy nem az NBH állományából, hanem kívülről hoznak új főigazgatót.
A vezérőrnagy – az MTI tudomása szerint – elsősorban azzal az indokkal kérte felmentését, hogy az utóbbi időben többször érte jogos kritika az NBH-t. Galambos egyébként három év után távozik posztjáról: Medgyessy Péter miniszterelnök 2004. július 27-én nevezte ki a titkosszolgálat főigazgatójának.
Az NBH az utóbbi hetekben többször került a figyelem középpontjába. Ismeretes, lapunk március 24-én közölte, a hivatal munkatársai jelentek meg egyik újságírónknál azt követően, hogy kollégájával Szilvásy György kancelláriaminiszter nagyszabású építkezésén járt. Szilvásy mint a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter az ügy részleteinek tisztázásáért vizsgálatot rendelt el, amely megállapította, hogy az eljárás törvényes, de szakszerűtlen volt, és több ponton megsértette a hivatal belső szabályzatát. Később Galambos Lajos indított fegyelmi eljárást, amely jelenleg is tart. Sajtóinformációk szerint a meglehetősen furcsa ügy miatt távozik posztjáról az NBH műveleti igazgatója. Boi Imre jelenleg betegszabadságát tölti, majd várhatóan nyugdíjba vonul.
A Nemzetbiztonsági Hivatal az újságok címlapjára került egy másik kényes ügy kapcsán is.
*
A különböző bűncselekmények elkövetésével összefüggésben emlegetett Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumában – Gyarmati György és Simon Ibolya személyében – ugyanis egy aktív és egy nyugállományú NBH-s tiszt is helyet kapott. A Heti Válasz nemrégiben arra hívta fel a figyelmet, hogy haláláig szintén a vezető testület tagja volt Nagy Lajos, az NBH első főigazgatója. Titkosszolgálati karrierje után Nagy közös biztonságvédelmi részvénytársaságot alapított Gyurcsány Ferenc mostani anyósával, Apró Piroskával.
Emlékezetes, az alapítvány nyolcezer-ötszáz tonna élelmiszert – többnyire konzervet – hozott be az országba adományként, majd értékesített jó pénzért a Herba-csoporton keresztül. A karitatív szervezet ezzel a hatályos jogszabályokat kijátszva 1,22 milliárd forint áfa és vám megfizetésétől menekült meg.
Mint azt már közöltük, Földesi-Szabó László kuratóriumi elnök kezén már hetekkel ezelőtt kattant a bilincs. Földesi-Szabó nyugalmazott rendőrtiszt, a már megszűnt Központi Bűnüldözési Igazgatóság bevetési osztályának helyettes vezetője volt. Pongó Sándor, a Herba-csoport vezérigazgatója szintén előzetes letartóztatásba került. Mint kiderült, Pongó is exrendőr.
Az alapítvány ügyei kapcsán elrendelt belső vizsgálat lezárását a hét végére ígérték. A tényfeltáró munka lefolytatásával Szilvásy György a Nemzetbiztonsági Irodát bízta meg. Szakértők szerint ez a lépés komoly üzenet volt Galambos Lajosnak: már nem töretlen vele szemben a kormányzati bizalom. (Ellenkező esetben ugyanis a főigazgatót kérték volna fel a vizsgálat lefolytatására.) Galambos körül tehát folyamatosan fogyott a levegő, ami végül a lemondásához vezetett.
Úgy tudjuk, hogy a vizsgálat eddigi eredményei alapján elmondható, az alapítvány nem szerepel azon a listán, amelyen az NBH fedőcégeit tartják nyilván. Információink szerint ugyanakkor megállapították, hogy a hivatal munkatársainak jelenléte kivételezett helyzetbe hozta a karitatív szervezetet, ami főképpen az ügyintézés felgyorsításában mutatkozott meg. Gyarmati György és Simon Ibolya is hangsúlyozta, hogy munkájukért egy fillér javadalmazásban nem részesültek. Úgy tudjuk, az iroda a két említett személy vagyoni helyzetét is vizsgálta, ám abban semmi kivetnivalót nem talált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.