időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Traian Basescu nagy győzelme a népszavazáson

Rostás Szabolcs
2007.05.20. 23:00

Visszatér hivatalába Traian Basescu, miután szombaton elsöprő győzelmet aratott a leváltását célzó romániai népszavazáson. A parlament által tisztségéből egy hónappal ezelőtt felfüggesztett államfőnek a referendumon részt vevő választók túlnyomó többsége, 75 százaléka szavazott bizalmat.

A részvétel 43 százalékos volt, de az eredmény érvényes. Basescu bejelentette: folytatja a romániai politikai osztály reformját célzó kezdeményezését, ellenben nem szorgalmazza a parlament feloszlatását. Az elnökellenes koalíció pártjainak annál fájdalmasabb a vereség, hogy híveik többsége Basescu hivatalban maradását támogatta. Hatványozottan érvényes ez az erdélyi magyarokra, akiknek közel nyolcvan százaléka az RMDSZ buzdítása ellenére nemmel szavazott az államfő leváltására. A Calin Popescu-Tariceanu miniszterelnök vezette liberálisok bukaresti szervezete tegnap az alakulat ellenzékbe vonulását követelte.
*
A referendum eredménye azt bizonyítja, hogy a román nép más jövőt akar, mint az oligarchák, a politikával összefonódott gazdasági érdekcsoportok, vagy amit a politikai pártok kínálnak számára – jelentette be Traian Basescu a leváltását célzó szombati népszavazást befejező urnazáráskor. Az ekkor közzétett exit poll becslések alapján ugyanis már tudni lehetett, amit a tegnapi hivatalos részeredmények is megerősítettek, vagyis hogy a referendumon részt vevő romániai választópolgárok 75 százaléka nemet mondott az államfő menesztésére. A népszavazáson – amelyen Románia történetében először került mérlegre a hivatalban lévő államfő sorsa – a választói névjegyzékben szereplő 18 millió polgár 43 százaléka járult az urnák elé. Ennek ellenére az aktus érvényes, mivel a bukaresti parlament néhány héttel ezelőtt törölte a referendumtörvény ama előírását, amely a választók fele plusz egy százalékának megjelenéséhez kötötte a népszavazás eredményességét.
Traian Basescu közölte: az elnöki székbe való visszajuttatással egy időben a választók többségétől felhatalmazást kapott a romániai politikai osztály megreformálására. A politikus kezdeményezni fogja az egyéni választókörzetes szavazási rendszer bevezetését, sőt – egy általa kiírandó népszavazáson – Románia államformáját is megváltoztatná. Az elnök ugyanakkor háromhavonta bukaresti nagygyűlésen kíván beszámolni tevékenységéről híveinek.
Basescu sikere az ellene szövetkezett politikai pártok óriási presztízsveszteségét vonta maga után. Miközben az államfő szombaton hatszázezerrel több szavazatot kapott, mint 2004-es megválasztásakor (az akkori elnökválasztáson 5,1 millióan voksoltak rá), az őt felfüggesztő öt parlamenti párt összesen nem tudott összegyűjteni kétmillió voksot. Ráadásul a választókörzeteknél végzett közvélemény-kutatások szerint a Basescu leváltására törekvő pártok hívei nem hallgattak politikusaik buzdítására. Például a többségében magyarlakta székelyföldi Hargita és Kovászna megyében a választók nyolcvan százaléka Basescu mellett voksolt, holott az RMDSZ vezetősége arra buzdította híveit, hogy szavazzanak az elnök leváltására. Ennek ellenére Markó Béla elnök nem ismerte el a szövetség kudarcát, hanem arról beszélt, hogy az alacsony részvétel azt jelzi: a választópolgárok eltávolodtak a politikától és a kampányban használt alacsony színvonalú politikai diskurzustól. Szász Jenő, az RMDSZ-szel rivalizáló Magyar Polgári Szövetség elnöke ellenben leszögezte: a hét végi fiaskó után Markó Bélának, valamint a Basescu felfüggesztésére szavazó 322 bukaresti parlamenti képviselőnek egyaránt le kellene mondania.
Tegnap Ludovic Orban, az RMDSZ-szel együtt kormányzó Nemzeti Liberális Párt bukaresti szervezetének elnöke közölte: az alakulatnak ellenzékbe kell vonulnia Basescu győzelme miatt.

Kisebb rendellenességek. A népszavazáson részt vevő megfigyelők számtalan rendellenességre hívták fel a figyelmet, összességében azonban törvényesen zajlott le a referendum. Előzetesen lepecsételt szavazócédulák felbukkanása miatt számos szavazókörzetben felfüggesztették a voksolást, több választópolgár – közöttük egy, a hatóságok éberségét tesztelő nagybányai újságíró – ellen pedig bűnvádi eljárást indítottak, mivel kétszer éltek választójogukkal. Románia római nagykövetsége előtt mintegy 2500 állampolgár tüntetett, mert a kis számú szavazóhelyiség miatt nem tudta leadni szavazatát. (R. Sz.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.