MÁV-kórház: élt nyolcvan évet

Július elsejével négy egészségügyi létesítmény szűnik meg a fővárosban: a MÁV-kórház, a Belügyminisztérium Központi Kórháza, az Országos Gyógyintézeti Központ és a Honvédkórház. A változás felismeréssel kezdődik, a felismerés pedig annak az eredménye, hogy lesznek, akik majd kimondják, amit gondolnak. A négy intézmény közül a központi MÁV-kórház múltjában kutakodtunk.

Kő András
2007. 06. 29. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugalmukból kibillentett orvosokkal, riadt tekintetű betegekkel, rosszkedvű ápolónőkkel és aggódó hozzátartozókkal találkozhattunk a minap a központi MÁV-kórház folyosóin. Magyarán zűrzavarral. A magyarázat abban keresendő, hogy a nagy múltú létesítmény végóráit élte. Agonizált. Amiben a rendelet megjelenése óta sokan reménykedtek, a túlélésben, nem következett be. Bírósági tárgyalás nélkül mondták ki az ítéletet: bevégeztetett. Zárja be a kapuit, és merengjen el a múlton, hiszen élt nyolcvan évet.
A Magyar Közlöny idei, 75. számában olvashattuk – egyebek mellett – a következőt:
„(1) A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium felügyelete alá tartozó MÁV Kórház és Központi Rendelőintézet költségvetési szervet e rendelet hatályba lépésével [július 1-jén – a szerk.] egyidejűleg megszüntetem.
(2) A MÁV Kórház és Központi Rendelőintézet jogutódja (…) az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) … Dr. Kóka János s. k.”
Csodálatosan bonyolult szervezet az emberé! Hányféleképpen tud beteg lenni! A fenti rendelet is sokféle tünetet váltott ki azokból, akik szívügyüknek érezték ezt a családias kórházat és rendelőintézetet, s akik most megkeseredve élik meg a búcsút az intézménytől.
E hét keddjén a következő meghívó várta az érdekelteket a kórház portáján:
„Kapja: minden osztályvezető főorvos [szám szerint 14].
Tisztelt osztályvezető főorvos aszszony/úr!
2007. június 28-án, csütörtökön 13.00-kor (maximum negyed óra) a II. emeleti előadóteremben búcsúbeszélgetést tartok az intézmény dolgozói részére!
Megjelenésükre számítok!
Budapest, 2007. június 26-án
Dr. Bazsó Péter orvos-igazgató”
Nyolcvan évet elintéztek tizenöt perc alatt! A létesítmény 1200-as állományából a tervek szerint 400-an maradtak, illetve mennek át az ÁEK-ba. Ha átmennek. A többiek elgondolkozhatnak az élet igazságtalanságán, hogy miért éppen ők távoznak? Ki vagy kik határoztak a sorsuk felől? Tizennégy osztályvezető főorvosból kettőt megerősítettek, tizenketten szabadon dönthetnek afelől, hogyan intézik jövőbeli életüket. Hogy a kórháznak rangja volt és imázsa, kit érdekel ma már? Ha egy lépést „minden felelős személy” támogat, akkor az majdnem mindig veszélyes vagy ostoba.
A kimúláskor általában felidézik a távozó múltját és értékeit. Tehetjük ezt mi is. Miklós Imre A magyar vasutasság oknyomozó történelme című, 1938-ban megjelent könyvében olvashatjuk: „A magánkórházhoz szükséges tőkét a MÁV alkalmazottak és a kormány [!], a telket a MÁV áldozatkészsége adta. Mélységes hálával gondolhatunk az alkotók mellett azokra a derék orvosokra, akik e nagy alkotást a maguk kiválóságával arra a szintre emelték, amelyen ma áll.” Ez vonatkozik 2007-re is. De tizenöt percbe sűrítve értékelni lehetetlen feladatnak tetszik.
Folytatva Miklós Imre sorait: „1926-ban kezdték építeni a Podmaniczky utca 111. alatt ezt a két épülettömböt, amelyben az új, modern rendelőintézet és az 1927 őszén megnyílt 52 ágyas kórház nyert elhelyezést. Rövid időn belül a kibővítés is szőnyegre került, és már az 1932. évben a 113. szám alatt egy újabb háromemeletes, 200 ágyas kórház adatott át rendeltetésének. Eme nagy magyar akarás láttán a kormányzó úr őfőméltósága nevének átengedésével tisztelte meg a kórházat. Egészséges és beteg vasutasok! Ha utatok a Podmaniczky utca 111. szám előtt vezet el, emeljétek meg a kalapotokat nagy elnökünk, istenben boldogult Kelety Dénes szobra előtt, és gondoljatok hálás szívvel reá, ki szenvedő vasutas kartársaink egészsége védelmében e nagy alkotást létrehozta.”
Egykoron így beszéltek és írtak a vasutasok intézményéről!
A második világháború bombázásai során csak az 1927-ben átadott épület maradt meg – igaz, az is erősen megrongálódott állapotban –, a többi elpusztult. Az újjáépítés során, 1946-ban azonban már 420, 1952-ben pedig 670 ágy állt a betegek rendelkezésére. 1963-ban a Jávor utcában megnyílt a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály, ahol a balesetet szenvedett vasutasok utókezelése folyt. Ezzel az intézménnyel a MÁV-kórház ágylétszáma elérte az 1068-at.
A kórház nagy rekonstrukcióját 1973-ban határozták el, amely a régi épület felújítását és több új épület megépítését tűzte ki célul. Az új rendelő elkészülte után (1986) lebontották az 1927-ben épült szárnyat, hogy helyére egy gazdasági épület kerülhessen. Ezt követően újabb szárnyak megvalósításához fogtak hozzá, amelyeket fokozatosan adtak át rendeltetésének.
A rendszerváltás után hozott törvények nehéz helyzetbe hozták az egészségügyi intézményeket. Az első csapás a központi MÁV-kórházban a rendelő és a kórház szétválása volt. Ezzel a kórház elvesztette a járóbeteg-ellátáshoz szükséges hátterét, és saját szakambulanciák létrehozására kényszerült, hogy a kórházból elbocsátott betegek kontrollvizsgálatát elvégezhesse. A második csapást a teljesítményfinanszírozás bevezetése jelentette, amivel a betegellátás átalakult, és már nem beteg-, hanem betegségcentrikus lett. Ezzel a szemlélettel nem igényeket, hanem szükségleteket elégítettek ki, magyarán szolgáltatókká váltak, így törekedniük kellett az ellenértékek felhajtására. A finanszírozás nem úgy valósult meg, ahogy előre eltervezték. A szolgáltatásokért járó ellátás öszszege túl szűk keretek között mozgott, aminek az eredményeként a kórházak egy része eladósodott, más kórházak pedig (például a MÁV-kórház is) csak nagy nehézségek árán tudták ellátásuk színvonalát megtartani.
A harmadik megszorító intézkedés az ágyszámcsökkentés volt, amely több fázisban zajlott le. Az intézkedés világosan megmutatta, hogy mi a szándék a létesítménnyel. Közben a kórház, amely korábban adósság nélkül működött, egyre nagyobb adósságot halmozott fel.
Végezetül említést érdemel, hogy a vasutasok 1931-től kezdődően a mai napig fizetésük 0,5 százalékát fizették be abba az egészségügyi alapba, amely különböző kedvezményeket biztosított a számukra. A jövőben alighanem meggondolják, hogy ezt az összeget befizessék-e.
Semmi sem olyan súlytalan, mint az ígéret. A beteg ember hangsúlyosabban érzi ennek a mondatnak az igazságát. Az orvos, aki talán évtizedekig gyógyított a központi MÁV-kórházban – de említhetjük valamennyi most megszűnő intézményt is – csak legyint, és azt mondja: A kórházban a halál tulajdonképpen a házirend egyik pontja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.