Guargumi

Fiedler Anna Mária
2007. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Guargumi. Életünkben nem hallottuk eddig ezt az egzotikus szót, most mégis ezzel az élelmiszer-adalékkal van tele a sajtó. Megint okosabbak lettünk, bár aligha érezzük magunkat jobban ettől. A guarguminak ugyanis nem sok köze van az élelmiszerhez, viszont tartalmazhat mérgező anyagot, nevezetesen dioxint. E vegyület nevét pedig akkor jegyeztük meg, amikor Juscsenko jelenlegi ukrán elnököt vélhetőleg politikai ellenfelei megmérgezték. Az arcán máig láthatók azok a himlőhelyhez hasonló foltok, amiket a toxin okozott.
A guargumi, azaz az E–412-es állományjavító azonban önmagában nem érdekes, hiszen a nagyobb üzleti haszon reményében jószerivel már bárki bármit ránk tukmálhat. Egy 500 grammos mélyhűtött sonkás pizzában például huszonnégy E-vel jelölt adalékanyagot számolhat meg az, akinek jó a szeme. (Bizonyára ezért került bele sonkából csak 0,2 százaléknyi mennyiség!) A guargumiügy az aktuális példája annak, miként lehet semmibe venni az embert, miként lehet a balga, elbutított fogyasztót odadobni a lélektelen, lobbista, kupec hordának. Ahogy példa erre az alfatoxinos, Dél-Amerikából származó paprika vagy az a mérgezett paprika, amit Marokkóból szállítottak a magyarországi üzletekbe.
Jön a szemét a világ minden tájáról, miközben a magyar gazdák tönkremennek. Etetik velünk az ismeretlen eredetű, mérgező zöldségeket, a fejlettebb országokban betiltott vegyszerrel kezelt gyümölcsöket, a kétes összetételű tejtermékeket, miközben a magyar paraszt a napi megélhetésért küzd. Ha nem megy, feladja. Szélsőséges esetben felköti magát, vagy otthagyja földjét, és elmegy segélyezett, gyökértelen városlakónak.
S mit csinál ezalatt a felelős állam? Azon kívül, hogy beszedi az adót, újabb és újabb terheket vet ki, jószerivel semmit. Sőt, mintha csak bátorítaná azokat, akik örömtáncot lejtenek a lepusztított magyar agrárium, az élelmiszer-feldolgozóipar romjai felett. Örülnek, hiszen akadálytalanul hozhatják a külföldi áruk garmadáját, éhbérért dolgoztathatják a magyart valamikor legalább névleg saját üzemében, gyárában.
A felelős államnak kötelessége lenne gondoskodni állampolgárai biztonságáról. Arról, hogy ne lépje át káros anyag az ország határát, még ha az az Európai Unióból jön is. Elvégre a felelős kormány a magyar állampolgároktól kapja megbízatását, nem az unió lobbistáitól, pénzmágnásaitól. Csakhogy a kormány erről valószínűleg mit sem tud. Ha tudja, mi a dolga, s mást cselekszik, még nagyobb a baj. De mindkét esetben alkalmatlan a feladatára. A kormánynak fenn kellene tartania egy olyan működőképes intézményhálózatot, amelyik képes megvédeni polgárait. Ehelyett leépítik a fogyasztóvédelmet – nemrégiben éppen 1800 emberrel csökkentették a létszámot –, padlóra küldik a növény- és állat-egészségügyi szolgálatot, s egyre kevesebb pénzt kap az ÁNTSZ.
Ezek a szervezetek ma már nem az állampolgárok egészségét, a fogyasztókat védik. Inkább a könnyebb ellenállás felé mozogva, az APEH mintájára, egyszerű behajtószervezetekként működnek: ellenőriznek és büntetnek. Leginkább kisvállalkozókat, boltosokat, vendéglősöket, sokszor a legostobább előírásokra hivatkozva. Fogyasztóvédelmi razziával kampányol a kormány, aztán egy hét múlva a turisztikai szempontból kiemelten fontos Hungaroringen megjelenik a szalmonellafertőzés.
Amíg nem jön változás, remény sincs arra, hogy Magyarország felelős kormánya és intézményrendszere saját állampolgárait szolgálja. Addig várhatjuk az újabb élelmiszerbotrányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.