Homokszem a puskacsőben

György Zsombor
2007. 08. 31. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Irakban szolgált Jessica Lynch történetéről ma is csak az állítható biztosan, hogy a „közlegény” nem úgy sérült meg, esett fogságba, majd szabadult ki és tért haza, mint ahogyan azt az amerikai sajtó tálalta a kezdetekben. 2003 márciusában, a háború harmadik napján bevetésre indult egy amerikai alakulat az iraki Násziríja térségében, de járműveikkel eltévedtek, ezt kihasználva pedig ellenséges fegyveresek megtámadták őket. A tűzharcban a katonalány állítólag végzett több iraki fegyveressel, majd amikor elfogytak a töltényei, valaki leszúrta. Az összetűzésben kilenc katona meghalt, hét megsérült, őket elfogták a helyiek. A sebesült Lynch közlegényt a történet szerint elrablói kórházba vitték, de ott is fegyveres őrizetben tartották, megkínozták, végül azonban egy kockázatos mentőakció keretében bajtársai kiszabadították. Az akciót bemutató képsorokat a nyugati világ szinte összes hírtelevíziója leadta.
Hazatérését követően az akkor tizenkilenc éves lányt lakóhelyén, a nyugat-virginiai Palestine-ban valóságos népünnepély, országszerte pedig hősöknek kijáró tisztelet fogadta, s megkapta a legmagasabb katonai kitüntetéseket is. Az 507-es alakulat története bejárta a világot, pedig már akkor sejthető volt, hogy az események nem pontosan úgy zajlottak le, mint ahogy a Pentagon és az amerikai tévétársaságok tálalták.
A BBC brit tévécsatorna Riporterek című műsorában nem sokkal később dokumentumfilmet mutatott be, amely szerint a katonalány története, beleértve megmentését is, arcátlanul megrendezett színjáték csupán. A brit tévések szerint a kommandósok vaktöltényekkel lövöldözve szabadították ki a lányt, mivel tudták, a kórház körül zajló akció során nem fognak különösebb ellenállásba ütközni. Nyilatkozott az adásban egy helyi orvos is, aki elmondta: kollégáival nem értették, mit művelnek az éjjellátó kamerákkal felszerelt katonák a kórház folyosóin.
A Pentagon nevetségesnek minősítette a vádakat, Jessica Lynch pedig nem emlékezett semmire, az orvosok amnéziát állapítottak meg nála. A lány néhány hónappal később mégis megjelentette önéletrajzi könyvét, amelyben – bár nem írja le, hogy történetéből semmi sem igaz – néhány részleten finomít. „Nem vagyok hős, még csak el sem sült a fegyver a kezemben. Eltömődött a homoktól” – idéztek a műből a lapok, ám a legendát ekkor már lehetetlen volt átírni.
Három hónappal később a sztorit elsőként megíró Washington Post címlapos anyagban vonta kétségbe saját állításainak valóságtartalmát. Ahogy fogalmaztak: „A háború [nagy] sztorija lett, amely egyaránt emelte az otthoniak és a csapatok harci morálját. Ellenállhatatlan volt és filmszerű, ahogy a nyugat-virginiai lapályon élő karbantartó munkásból amazon lett, aki nem volt hajlandó feladni a küzdelmet. Hollywood ígéretet tett, hogy filmet készít a történetből, a média pedig szintén éhes volt a hősökre. Lynch története sokkal összetettebb, és különbözik attól, mint ami az első tudósításokban szerepelt. A történetből sok minden továbbra is homályban van, nagyrészt a hadsereg hivatalos titkolózása miatt, valamint Lynch magánélethez való jogának tiszteletben tartása és emlékezetének korlátozottsága okán.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.