Bajnai Gordon is hazudik

Hazugsággal próbálta meg elfedni a kormányzatot rendkívül kínosan érintő izraeli vízágyúbeszerzés körüli botrányt Bajnai Gordon.

2007. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter ugyanis azt nyilatkozta: „Vissza lehet keresni, hogy a közbeszerzés tavaly nyári, vagyis semmi belpolitikai vonatkozása nincs, s megelőzte az őszi eseményeket.” Lapunk eleget tett Bajnai felszólításának, és viszszakereste, mikor írták ki az említett közbeszerzési eljárást. Eszerint a központi pénzügyi és szerződéskötő egység tavaly október 13-án adta föl a hirdetményt a nyílt eljárás megindítására, amely hét nappal később, október 20-án jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben. Bajnai Gordon hazugságának hátterében az állhat, hogy ha valóban nyáron írták volna ki a vízágyúk beszerzésére a pályázatot, akkor azt nem lehetett volna öszszefüggésbe hozni az őszödi beszéd kiszivárgása utáni tüntetésekkel és a tavaly őszi, sokszor brutális és törvénytelen rendőri akciókkal.
*
A kiírás októberi dátuma azt jelzi: a Gyurcsány-kormány hatalma védelmére és a szeptemberi tömegtüntetésekből okulva a rendőrség mihamarabbi megerősítését tűzte ki célul tavaly ősszel.
Azonban a nagy kapkodásban a kormányzat súlyos hibát követett el, mivel a speciális rendőrségi vízágyúk beszerzésének terve nem szerepelt az Európai Bizottságnak a schengeni csatlakozást elősegítő pénzügyi hozzájárulási alapjáról szóló, 2006. december 20-i döntésében. Az Európai Bizottság alelnöke, Franco Frattini szóvivője lapunknak elmondta: minden olyan kiadást visszakövetelnek, amely nem indokolható. Vagyis a jövő évben esedékes számonkéréskor Magyarországnak feltehetőleg vissza kell majd fizetnie a három izraeli vízágyú megvásárlására fölvett 315 millió forintnyi uniós támogatást.
Nemcsak Bajnai Gordon áll hadilábon a tényekkel a vízágyúk beszerzésének ügyében. Bencze József országos rendőrfőkapitány például a napokban azt közölte, a vízágyúk beszerzése szerepelt a négy esztendeje elfogadott schengeni pályázati programban. Ezt az állítását azonban az Európai Bizottság alelnökének szóvivője határozottan cáfolta. A botrány miatt a Fidesz arra szólította fel a kormányt, hogy haladéktalanul adjon tájékoztatást a beszerzés indokairól, körülményeiről, mivel „már eddig is sokan furcsállották, hogy az EU külső határainak őrzését elősegítő, úgynevezett schengeni alapból a magyar kormány a határőrizettel köszönő viszonyban sem lévő tömegoszlató vízágyúkat vásárolt”. Szijjártó Péter szóvivő szerint mindez felveti annak alapos gyanúját, hogy a vásárlás ellentétes az EU jogszabályaival. A schengeni alap szerződéseinek lekötését a Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter által felügyelt Nemzeti Fejlesztési Ügynökség koordinálja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.