Kázmér 2024. március 4.
logo

Csallóközi tiltakozás

MTI
2007.10.24. 22:00

Saját bevallása szerint meglepte Ivan Gasparovic szlovák államfőt, hogy Bill Clinton, az Egyesült Államok volt elnöke nemrég Budapesten kisebbségpárti véleményét hangoztatta a Benes-dekrétumok kapcsán. A szlovák közszolgálati rádió vendégeként Gasparovic azt mondta, az Egyesült Államok volt elnöke Budapesten „csak a saját tudatlanságát” bizonyította, és hogy „képtelen megítélni a viszonyokat”. Úgy vélte, „módfelett veszélyes, ha ilyen emberek mondanak véleményt”. Gasparovic arról is beszélt, hogy 2004-es hivatalba lépése óta miért nem tett még hivatalos látogatást Magyarországon. „Amikor az elnök urat Magyarországon megválasztották, én azonnal hivatalos látogatásra hívtam meg, s ez teljesült is. A magyar féltől azonban azóta sem jött hivatalos meghívás” – állította a szlovák politikus. A rádió munkatársának kérdésére, hogy tudomása szerint a szlovák elnöknek van egy Magyarországra szóló hivatalos meghívása, Gasparovic azt válaszolta, egy hivatalos meghívás protokolláris előírások szerint zajlik, és korántsem elegendő a telefonban azt mondani: „László vagyok, Iván, gyere!” Megfigyelők arra emlékeztetnek, hogy első hivatalos látogatása idején Sólyom László is hivatalos viszontlátogatásra hívta meg szlovák kollégáját.
Ezzel párhuzamosan aláírásgyűjtésbe kezdett a Csallóközben a Pázmaneum Polgári Társulás Marek Madaric szlovák kulturális miniszter kijelentései miatt, amelyek szerint a szlovákiai magyarokat a második világháború után nem a kollektív bűnösség elve alapján deportálták, hanem alapvetően a kollaboránsokat és az árulókat utasították ki az országból. A Robert Fico vezette Smer-Szociáldemokrácia alelnöke a Sme napilapnak újra megismételte „elméletét”, amelyet több szlovák történész – név szerint Frantisek Deák és Jozef Beno – vizsgálódásaival vél bizonyíthatónak. A Pázmaneum kezdeményezését a dunaszerdahelyi városi önkormányzat 18 MKP-képviselője is támogatja. Pázmány Péter, a város polgármestere lapunknak elmondta, hogy „nem tűrhetik tovább, hogy ortodox kommunista történészek legendákra épülő áltudományos hazugságaival vádolják a meghurcolt idős embereket, vagy alázzák meg a ma élő fiatal nemzedék felmenőit”.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.