A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Csallóközi tiltakozás

MTI
2007. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját bevallása szerint meglepte Ivan Gasparovic szlovák államfőt, hogy Bill Clinton, az Egyesült Államok volt elnöke nemrég Budapesten kisebbségpárti véleményét hangoztatta a Benes-dekrétumok kapcsán. A szlovák közszolgálati rádió vendégeként Gasparovic azt mondta, az Egyesült Államok volt elnöke Budapesten „csak a saját tudatlanságát” bizonyította, és hogy „képtelen megítélni a viszonyokat”. Úgy vélte, „módfelett veszélyes, ha ilyen emberek mondanak véleményt”. Gasparovic arról is beszélt, hogy 2004-es hivatalba lépése óta miért nem tett még hivatalos látogatást Magyarországon. „Amikor az elnök urat Magyarországon megválasztották, én azonnal hivatalos látogatásra hívtam meg, s ez teljesült is. A magyar féltől azonban azóta sem jött hivatalos meghívás” – állította a szlovák politikus. A rádió munkatársának kérdésére, hogy tudomása szerint a szlovák elnöknek van egy Magyarországra szóló hivatalos meghívása, Gasparovic azt válaszolta, egy hivatalos meghívás protokolláris előírások szerint zajlik, és korántsem elegendő a telefonban azt mondani: „László vagyok, Iván, gyere!” Megfigyelők arra emlékeztetnek, hogy első hivatalos látogatása idején Sólyom László is hivatalos viszontlátogatásra hívta meg szlovák kollégáját.
Ezzel párhuzamosan aláírásgyűjtésbe kezdett a Csallóközben a Pázmaneum Polgári Társulás Marek Madaric szlovák kulturális miniszter kijelentései miatt, amelyek szerint a szlovákiai magyarokat a második világháború után nem a kollektív bűnösség elve alapján deportálták, hanem alapvetően a kollaboránsokat és az árulókat utasították ki az országból. A Robert Fico vezette Smer-Szociáldemokrácia alelnöke a Sme napilapnak újra megismételte „elméletét”, amelyet több szlovák történész – név szerint Frantisek Deák és Jozef Beno – vizsgálódásaival vél bizonyíthatónak. A Pázmaneum kezdeményezését a dunaszerdahelyi városi önkormányzat 18 MKP-képviselője is támogatja. Pázmány Péter, a város polgármestere lapunknak elmondta, hogy „nem tűrhetik tovább, hogy ortodox kommunista történészek legendákra épülő áltudományos hazugságaival vádolják a meghurcolt idős embereket, vagy alázzák meg a ma élő fiatal nemzedék felmenőit”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.