A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Hosszú pórázon, szabadság nélkül

<p>O L V A S Ó </p><p>A peremlétre szorultak árvasága és a nemzeti lét kérdései egymás szólamait erősítve jelennek meg Serfőző Simon költészetében. A Hetek költőcsoport a hatvanas években, a korábbi mesterségesen, „felülről” létrehozott írótársulásokkal szemben olyan alkotókat tömörített, akik már nemcsak a „létező”, a gyakorlati, hanem az eszmei szocializmus abszurditását és tarthatatlanságát is felismerték.</p>

2007. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zagyvarékason született Serfőző Simon életműsorozatának hatodik kötete napvilágot látott. A Még nincs vége című prózagyűjtemény megjelenése után újabb verseinek kiadásával ünnepelheti közelgő hatvanötödik születésnapját. A Megfordult égtájak című verskötet költeményeiben a nemzetféltés mellett még a korábbi művekhez mérten is erőteljesebbé válik a személyes hang, a látszólag legyőzhetetlen idő hatalmával szembenéző, férfiasan kemény létfilozófiai hangvétel. Mindenekelőtt a költői küldetés kinyilatkoztatásának fájdalmas kényszere. „Nem jó ma költőnek lenni” – e felütés keserűségét korántsem afféle fin de siécle érzés, század- vagy ezredvégi szenvelgő világfájdalom motiválja. A költők költője, József Attila korában is háltak az utcán. Ma talán még többen, de még ennél is szörnyűbb, hogy azt is meg kellett tanulnunk, a hosszabb póráz szabadságának mennyire nincs értéke. És aminél rosszabb nincs: „A becsületet a hazugság leszólja.” Ám a költő soha nem nyugodhat bele még annak a keserű igazságnak a megváltoztathatatlanságába sem, amit ő maga mondott ki mindenkinél tisztábban. Serfőző Simon arra inti önmagát és költőtársait, hogy próbálják kikerülni a vélt csalhatatlanság csapdáját, különben „felszámolódunk a magahitt önzésben”. Folytatván az egyre sokasodó, immár a másik világba tért költőtársak regiszterét, a túlélők kétségbeesésével hívná Bella Istvánt a Maradtál volna című költeményben.
Már-már pogány őserejű, elemi fájdalom hatja át az apa elvesztését megörökítő Sirató című költeményt. Epikus lendülettel, közvetlenül idézi meg a temetés balladai képeit, a korábban távozott anya alakját és azt a kínt is, amit az 1947-ben elkezdődött diktatúra a tanyasi parasztemberbe beleégetett. Hiába vigyázták házaikat, földjeiket kis tolvajbandáktól, a nagy tolvajlástól javaikat nem tudták menteni. És még hátravan az igazi tragédia, az, amit az ember balga tetteinek következményeként idéz saját fejére. „Jobb nem látnod a remények szárnyait fölakadva / csüngeni a fákon. / Jobb nem látnod e magán átgázoló világot.”
Az emberiség vesztébe rohanó tragikumára dupláz a magyar végzet. Erről drámai erővel vall a Most tudom már című költemény, amely azt a minden gondolkodó számára ismert tragikus pillanatot rögzíti, amikor rá kell ébrednie, hogy még ez a szörnyű, posztkommunista ezredforduló is okozhat visszamenőleges és a jelennel is összefonódó meglepetéseket. „Most már tudom, hogy kik között éltem” – mondja a költő akkor, amikor rádöbben, kik is voltak minden kétséget kizáróan besúgói a még alig elmúlt tegnap során. A költemény lélekbe markoló őszintesége és szikeéles képi világa – „A szeleket megzsarolták, / hogy besúgjanak” nyilvánvalóan azok számára is átélhetővé teszi az 1956 után még a korábbinál is nagyobb hálót szövő, mindenhol jelen lévő, fáradhatatlan spiclivilágot, akik soha nem éltek a kádári diktatúrában.
Ehhez képest az elmúlt gyermekkort és fiatalságot megidéző költemények, a halálélményt feldolgozó versek a reánk mért embersors emelkedettségével hangzanak. A másik ember, a társ iránti szerelem és az őszinte szerelemből szükségképpen kisarjadó életre szóló, sőt azon túl is érvényes kötés minden pillanatunknak értelmet adó erejét sugározza a Szerettelek vers: „Istenem! Belegörnyedtek a hegyek. / Fuldokolva csövek nyeldekelnek / Tó felborult, az égtájak rengtek. / Zúgtak a füstölgő égitestek
(Serfőző Simon: Megfordult égtájak, Szépírás Kiadó – Orpheusz Kiadó, 2007.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.