Kevesebb lesz a pálinka

Idén a gyengébb gyümölcstermés miatt feleannyi pálinkát tudnak lefőzni a hagyományos családi bérfőzők, ám a kereskedelmi pálinkafőzők hozzák majd a tavalyi szintet – közölte Nagy András, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója.

Dénes Zoltán
2007. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaszi fagykárok és a különböző gyümölcsbetegségek miatt idén sokkal kevesebb termett pálinkafőzésre alkalmas, minőségi gyümölcsből, ami nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehet hozzájutni, csak jelentősen felment az ára. Nagy András, a szeszipari szövetség igazgatója szerint a gyümölcsök átlagosan húsz–ötven százalékkal drágultak, megnehezítve a pálinkafőzdék dolgát. A szakember úgy látja, hogy az áremelkedés főként a hagyományos bérfőzéssel foglalkozó pálinkafőzdékre (egy család évente legfeljebb 50 liter pálinkát főzethet) hatott negatívan: ők előreláthatóan feleannyi pálinkát fognak előállítani idén, mint 2006-ban. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 12-13 millió liter pálinka helyett ebben az évben már csak hat-hét millió liter gyümölcspárlatot fognak lefőzni. A kereskedelmi pálinkagyártók viszont kénytelenek a megemelkedett árú gyümölcsből is lefőzetni a pálinkát, így e területen Nagy András nem számít visszaesésre, s azt várja, hogy ebből a szegmensből várhatóan a tavalyival azonos mértékű, másfél millió liter pálinkát dobnak majd piacra.
A magyar gyümölcspálinka-export továbbra is minimális, szinte az egész termés a belföldi piacon talál gazdára. A szeszipari szövetség adatai szerint a hazai szeszesital-fogyasztás tiszta szeszre vetítve egy főre 3-3,5 litert tesz ki évente.
Hazánk – termelési eljáráshoz kötve – a pálinka megnevezést levédette az Európai Unióban, így a nevet rajtunk kívül csupán négy osztrák tartomány használhatja. Pálinkának csak a száz százalékban gyümölcsből készült párlatokat nevezhetjük, amelyekhez finomszesz és aroma nem keverhető. A pálinka alkoholfokának minimálisan 37,5 százalékosnak kell lennie; Magyarországon a pálinkák általában 40– 45-ös alkoholfokkal kerülnek kereskedelmi forgalomba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.