Felső kérésre távoztak az avatásról

2007. 11. 22. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Gárda tagjai is ott voltak szombaton a közönség soraiban a rákoskeresztúri Trianon-emlékmű avatásán, vélhetőleg emiatt nem tarthatta meg beszédét Ravasz István alezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatóhelyettese, és nem vehetett részt a tiszteletadáson a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Egyesülete – tudtuk meg.
Az esetről Lázár Attila, a fővárosi kerület Fidesz–KDNP-s képviselője lapunknak elmondta: fél órával a rendezvény megkezdése előtt értesült a letiltásokról, de azt nem tudja, honnan „szóltak le”. Érdekesnek nevezte, hogy a Klubrádióban aznap reggel Orosz József műsorvezető megjegyezte: „Egy uniós országban ez az emlékmű nem biztos, hogy előre vezet.”
Megkerestük Jásdi Balázst, a hagyományőrzők egységvezetőjét is, aki az önkormányzat meghívására érkezett az eseményre. Jásdi azt a magyarázatot adta: mivel a Magyar Gárda is jelen volt az avatáson, felhívták Holló József Ferenc altábornagyot, a Hadtörténeti Múzeum igazgatóját, aki a „feszült politikai helyzetre” való tekintettel a helyszín elhagyására szólította fel a tagozat képviselőit.
A honvédelmi minisztérium sajtóosztályán – Holló József Ferenc tájékoztatására hivatkozva – kérdésünkre azt válaszolták: Ravasz István alezredes a helyszínen jelen lévő felszólalók, résztvevők és az ott tapasztaltak alapján állapította meg, hogy a rendezvény politikai jellegű, márpedig a jogszabályok értelmében a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjai nem vehetnek részt politikai rendezvényen.
Jegyzet a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.