Lakcímváltással Lamperth terve ellen

Gyermekeik lakcímének ideiglenes megváltoztatását sem zárnák ki egyes szülők annak érdekében, hogy az általuk megfelelőnek ítélt közoktatási intézménybe írathassák be őket, ha a parlament elfogadja azt a felvetést, amely megszüntetné a szabad iskolaválasztás jogát. Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke fenntartással fogadta a tervezetet.

2007. 11. 23. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok család új lakcímre is bejelentené gyerekét, így keresne kibúvót a Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter által felvetett javaslat alól – jelezték olvasóink. Mivel egy kiskorú ideiglenes lakcímének megváltoztatása nem vet fel jogi problémákat, ezt kivitelezhető megoldásnak tartják a szülők. Egy budapesti önkormányzatnál kérdésünkre elmondták, hogy tömeges átjelentkezést ugyan még nem tapasztaltak a helyi okmányirodán, a gázár-támogatási rendszer bevezetésekor regisztrált lakcímváltoztatásokhoz hasonlóan számítanak újabb dömpingre.
– Hasonló jellegű lépések eddig is születtek. Van spontán szegregáció, sokan járatják más városba gyermeküket, de ez hosszú távon nem megoldás a problémára – reagált lapunknak Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. A hátrányos helyzetben élők felzárkóztatására a miniszter ötlete nem elegendő, ennél többet kellene tenni. Elsősorban az oktatási intézmények fejlesztésére koncentrálhatna az oktatási tárca. – A kistelepüléseken lévő iskolákban egyéni foglalkozásokat, kisebb csoportokat hozhatnának létre, ezzel segítve az esélyegyenlőséget – tette hozzá. Árok az Oktatási Kerekasztal tagjaként elmondta, hogy tavasz óta dolgoznak az oktatás egészét átfogó javaslat kidolgozásán, amelyet 2008 elején kívánnak letenni a kormány asztalára.
Amint lapunk megírta, Lamperth Mónika az MSZP pedagógustagozatának hét végi ülésén vetette fel a szabad iskolaválasztás felülvizsgálatát a hátrányos helyzetben élők esélyegyenlőségének javítása érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.