Megkapja a tárca a törvénytervezetet

Ma délelőtt adja át a Magyar Színházi Társaság az átdolgozott, véleményezett színházitörvény-tervezet munkaanyagát az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak. A színház, a zene, valamint a táncművészet szabályozását, állami és fenntartói támogatását tartalmazó koncepció átgondolására, alakítására máig adott határidőt a tárca.

Molnár Györgyi
2007. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke lapunk megkeresésére elmondta, hogy az utolsó pillanatban is érkeztek írásban a társasághoz olyan lényeges észrevételek, hozzászólások, amelyek kihagyása, átgondolatlansága felelőtlen lépés lett volna. Korábban Vajda Márta, a társaság ügyvezető titkára már jelezte, hogy a november kilencedikei határidő nehezíti a munkaanyag hatékony összeállítását, hiszen az egyeztetésekhez és a véleményezéshez kevésnek tűnt az idő, ám ennek ellenére ma mégis átadják az egyeztetett munkaanyagot, s ezzel a törvényi előkészítés első szakasza lezárul. – A koncepciótervezetben a felsorolt pontok mindegyikéhez érkeztek észrevételek, amelyek módosítást eredményeztek az anyagban – mondta a társaság elnöke. Kifejtette: a törvény célja az értékek megőrzése mellett, hogy a szakmai szervezetek egy egységes, nyitott, átjárható színházi rendszert hozzanak létre, amelyben mind a kőszínházak, mind a független társulatok megtalálják a számukra járható utat. A következő lépés a minisztériumi rendeletek előkészítése, amelyek kidolgozására már korábban külön szakmai bizottságok, munkacsoportok alakultak. A harmadik szakasz – a kormány elé készülő előterjesztés – december közepére várható, amelyet teljes egészében a minisztérium koordinál.
Ismert, október elején Nagyné Varga Melinda művészeti főosztályvezető nyilvánosságra bocsátotta és átadta a szakmai szervezetek képviselőinek a munkaanyagot. A koncepciótervezet a színház-, zene- és táncművészet szervezeteinek működése és állami, fenntartói támogatása mellett a szakmából adódó sajátos munkajogi szabályairól is értekezik. A különböző művészeti területeket érintő fejezetekről külön tárgyaltak a szakmai szervezetek. Elsőként a színházi terület képviselői a Színházi Dramaturgok Céhe, a Színházi Kritikusok Céhe, a Maszk Országos Színészegyesület, Szabadtéri Színházak Szövetsége, Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága, Alternatív Színházak Szövetsége, a Színházi Dolgozók Szakszervezete, valamint a Mozaik Művészegyesület tagjai egyeztették véleményüket. A táncos és a zenei szakma az Alternatív és Független Színházak Szövetsége, a Színházi Dolgozók Szakszervezete, a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Magyar Zenei Tanács képviselői két alkalommal tárgyaltak a módosítási lehetőségekről. Az egyeztetések nem nem értek véget, hiszen a vidéki színidirektorok Kaposváron, a budapesti színházigazgatók pedig a fővárosban tanácskoztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.