Diplomáciai harc az unió határán

Önálló nemzeti identitása aláásásával, államisága megkérdőjelezésével vádolja a Moldovai Köztársaság a szomszédos Romániát. A két ország között hosszú ideje dúló konfliktus mára odáig fajult, hogy a chisinaui kommunista vezetés a napokban kiutasított két román diplomatát, és hazarendelte bukaresti nagykövetét.

2007. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)
Bukaresti elemzők az oroszbarát chisinaui kommunista államfő, Vladimir Voronin újabb erőfitogtatásaként értelmezik a Moldovai Köztársaság lépéseit. A 4,5 millió lakosú ország azzal indokolja a két szomszédos állam történetében példátlan gesztust, hogy kulturális és sajtótámogatások ürügyén Románia politikai befolyásra törekszik a köztársaságban, és veszélyt jelent államiságára, mivel nem hajlandó elismerni a közös államhatárt, illetve a moldovaiak nemzeti identitását. A hasonló nevű romániai tartománnyal együtt évszázadokig a Moldvai Fejedelemséget alkotó, a Szovjetuniótól 1991-ben függetlenedett Chisinau nem először illeti hasonló vádakkal Bukarestet.
Miközben a két nép esetében nem lehet különböző identitásról beszélni, hiszen például a lakosság nyolcvan százaléka által beszélt moldovai nyelv a román egyik dialektusa, a Voronin-rezsim önálló nemzetként és nyelvként hirdeti a moldovánt. A chisinaui elnök felrója Bukarestnek, hogy tömegesen biztosít állampolgárságot a moldovaiaknak, és romániai egyetemekre csábítja az egyetemistákat, amellyel szerinte aláaknázza az ország stabilitását. Bukarest egyelőre képtelen felocsúdni a kisebbik testvér sorozatos pofonjaitól. Calin Popescu-Tariceanu kormányfő európaiatlannak, Traian Basescu államfő pedig provokációnak nevezte Chisinau magatartását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.