Vatikánban kap szobrot Galilei

Emlékművet készül állítani a Vatikán Galileo Galilei olasz csillagász-fizikus-matematikusnak, akit csaknem négyszáz évvel ezelőtt éppen a Szentszék fogott perbe és ítélt életfogytig tartó házi őrizetre eretnekség miatt.

MN-összeállítás
2008. 03. 15. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig 375 évvel azután, hogy perbe fogta és elítélte eretnekség vádja miatt, a Vatikán most emlékművet készül állítani Galileo Galilei (1564–1642) olasz csillagász-fizikus-matematikusnak. Az indoklás szerint azért, hogy méltóképpen fejezze be a tudós rehabilitását. A tervezett szobor a katolikus állam kertjében kap majd helyet – adta hírül a Times –, nem messze attól a helytől, ahol Galileit 1633-ban perbe fogták. Bűne az volt, hogy az egyház geocentrikus világképe (amely a Földet tekinti mozdulatlannak az univerzum közepén) helyett a kopernikuszi tanokat fogadta el és hirdette.
A heliocentrikus világkép szerint a Nap az univerzum központja, s körülötte kering a bolygónk. Az egyház a kopernikuszi elképzelést mint matematikai modellt elfogadta, Galilei azonban túlmenve ezen nem matematikai eszközként, hanem a valóság leírásaként tekintett a tanokra. Mindezt a Párbeszédek: a két legnagyobb világrendszerről, a ptolemaiosziról és a kopernikusziról című, 1632-ben megjelent művében fejtette ki, ez eredményezte az említett pert. A bíró VIII. Orbán pápa volt, az ítélet 1633. június 22-én született meg. A verdikt hasonló esetekben halál volt, a tudós azonban jóakarói révén megúszta életfogytig tartó házi őrizettel. Mellékbüntetésként vissza kellett vonnia tanait, betiltották a Párbeszédeket, és eltiltották az írástól. 1642. január 8-án halt meg.
Galileo cenzúrázott műveit újra kiadták 1718-ban, hamvait 1737-ben a firenzei Santa Croce-bazilikában újratemették, a tudóst 1741-ben formálisan rehabilitálták. II. János Pál pápa 1981-ben Galilei ügyének kivizsgálására bizottságot hozott létre, majd 1992-ben – 359 évvel a per tárgyalása után – megsemmisítette az inkvizíció elmarasztaló ítéletét.
Az emlékmű közadakozásból épül, s jövőre állítják fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.