időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

A „szocdemek” még hallgatnak az MSZP-ben

Zsebõk Csaba
2008.09.29. 18:55

Bár tavasszal komoly vihart keltett szocialista körökben egyes szociáldemokraták önállósodási kísérlete, a „baloldali felszín” most éppen nyugodtnak látszik. – Az MSZP egyik alapító tömörülése a Társulás a Szociáldemokrata Értékekért Platform, amely eddig is jelentős szereppel bírt, de most még erőteljesebb megnyilvánulásokra van szükség a részünkről, nevezetesen azért, mert az 1990-ben felépített demokratikus intézmények kifulladtak – nyilatkozta lapunknak Baráth Etele, az MSZP szociáldemokrata platformjának alelnöke.

Egyelőre nem szakadt ki a szocialisták parlamenti képviselőcsoportjából egy „szocdem” csoportosulás, hiszen még mindig az MSZP-frakcióban ül a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) két képviselője, Kapolyi László elnök és Hárs Gábor józsefvárosi politikus. Az utóbbihoz kötődő VIII. kerületi baloldali önkormányzati képviselőknek az „anyapártból” történt kiválásával állt elő az a helyzet, hogy Józsefvárosban megszűnt az önálló MSZP-frakció. Helyi ellentéteknek köszönhetően – többek között – Zuglóban és Óbudán is egymás riválásává lettek a tavaly még országos együttműködési keretmegállapodást kötött MSZDP és az MSZP kerületi szervezetei. Ráadásul továbbra is igény mutatkozik egyes szocialista körökben az iránt, hogy a szociáldemokrata értékrend markánsabban jelenjen meg a hazai közéletben, ami azt jelzi, hogy a neoliberális partnerrel történt koalíciós szakítás többeket egyáltalán nem nyugtatott meg, ahogy a gyurcsányi baloldali félfordulat sem.
– Nekem személy szerint továbbra is az a véleményem, hogy ugyan az MSZP nagy lépéseket tett a szociáldemokrata értékrend elsajátítása és gyakorlása irányába, de egy politikai tér betöltése a sokféleség talaján lényegesen reálisabb célkitűzés – nyilatkozta tegnap lapunknak Baráth Etele, az MSZP szociáldemokrata platformjának alelnöke, országgyűlési képviselő. Szerinte vannak olyan társadalmi rétegek, csoportok, amelyek egy nagy párt által kevésbé megszólíthatók. „Az a politikai harc, amely taktikai értelemben folyik a parlamentben és más intézményekben is, szerintem messze a társadalmi igények alatt fogalmazódik meg” – vélekedett. Hozzáfűzte: ahhoz, hogy egy politikai program társadalmi támogatást kapjon, biztosítani kell azt, hogy a legkülönfélébb civil szervezetek és a szakszervezetek sokkal erőteljesebbek, jobban szervezettek és függetlenek legyenek.
A hazai szociáldemokraták helyzetét ugyanakkor árnyalja a Kapolyi-féle párt egyre bonyolultabb szövetségi politikája, néhány hónappal ezelőtt ugyanis az MSZDP egymás után választási megállapodást kötött a Centrum párttal és a Munkáspárt 2006-tal. Utóbbit az a Vajnai Attila fémjelzi, aki nem csupán a vörös csillagot, hanem a sarló-kalapácsot is ki akarja vetetni a tiltott önkényuralmi jelképek közül. A szélsőbaloldali szervezet amúgy tagja a nemrégiben alakult Szociális Charta 2008-nak is, Vajnai pedig a baloldali politikai mozgalom egyik ügyvivője. A mozgalmat kezdeményezői és alapítói – a honlapjukon olvasható deklaráció tanúsága szerint – azzal a céllal hozták létre, hogy új baloldali politika meghirdetésével szembeszálljanak „a társadalmon uralkodó hazugságokkal”. Ezek a neoliberális, neokonzervatív társadalom- és gazdaságfilozófiából is táplálkoznak, amely mára teljességgel megbukott, és amelyet az európai társadalmak egyre inkább elutasítanak – vélik a radikális baloldali és az MSZP hivatalos irányvonalától meglehetősen távol álló mozgalom aktivistái. A baloldalon mindazonáltal létezik egy „történelmi” Szociáldemokrata Párt is, amely viszont élesen elkülönül a gyurcsányi hatalomtól.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.