időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Kiirthatatlan a parlagfű

Zentay Zsuzsa
2008.09.21. 17:40

A Kis-Duna-parton és a Felső-Rákosi réteken is tömegével virágzik a parlagfű. A tulajdonosok felszólításra sem mindig hozzák rendbe telküket, a kényszerkaszálások költségei az önkormányzatokat terhelik. Az ország fele fertőzött: a veszélyes gyom 70-80 milliárd forintos kárt okoz az államnak; irtására évente egymilliárd forint jut.

Kiirthatatlan a parlagfű a Kis-Duna-parton, a Ráckevei–Soroksári Duna-ágnál: az évi hat kaszálás nem elég, az oldalágak mentén sorra kifejlődik a növény – közölte a Csepeli Vagyonkezelő Zrt. Beruházási és Közterület-kezelési Osztályának vezetője. Szili Adrián elmondta: a Kis-Duna-part telkeinek számos tulajdonosa van, lehetetlen megállítani a pollenek levegőbe jutását. A gyom mellett sokszor védett növények is nőnek, azokat óvniuk kell, a szelektív kézi és gépi irtás pedig nehezíti a mentesítési munkát. A csepeli polgármesteri hivatal városrendészeti irodájának vezetője, Berczeli Emilia kijelentette: sok magánkézben lévő fertőzött terület van a Kis-Duna parton. Ha a tulajdonos a felszólításuk ellenére sem intézkedik, ötmillió forintra is büntethetik. Az érintett partszakaszon épülő Ibiza lakópark tulajdonosa az Elephant Holding Zrt. A vállalat műszaki munkatársa Csikós Miklós azt állítja, ők lekaszálják a gazt, szerinte a közterületeken nő a parlagfű.
Kovács Róbert, Kőbánya alpolgármestere tisztában van azzal, hogy a Felső-Rákosi-rétek magán-és mezőgazdasági telkei kiemelten fertőzöttek. Ám az osztatlan közös tulajdonban lévő kárpótlási földek rendben tartását ellehetetlenítik a rendezetlen tulajdonviszonyok. A kényszerkaszálás költségei az önkormányzatot terhelik, folyamatosan futunk a pénzünk után – mondja az alpolgármester. Hasonlóan parlagfüves az FMV Finommechanikai Zrt. melletti városrész is, amit egy befektetőcsoport vásárolt meg: őket legutóbb 750 ezer forintos bírsággal sújtotta a hatóság.
A statisztikai mutatók alapján hazánk fele – ötmillió hektár – fertőzött, legrosszabb a helyzet a dél-dunántúli régióban. A parlagfű elleni hatékonyabb védekezés céljával az MTA és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium háromnapos nemzetközi konferenciát szervez 11 ország szakembereinek részvételével. A mezőgazdasági kár és az allergiával összefüggő egészségügyi kiadások összege 70-80 milliárd forint, évi egymilliárd forint jut a mentesítésre.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.