Leleplezés vagy lejáratás?

A bukaresti átvilágítóbizottság szerint nem fér kétség hozzá, hogy Xantus Gábor kolozsvári operatőr, dokumentumfilm-rendező Biró Ferenc fedőnéven jelentett a kommunista román titkosszolgálatnak. Az érintett lejáratási kampánynak tartja a leleplezést.

2008. 09. 29. 18:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Felfedte annak a Biró Ferenc ügynöknek a kilétét a Securitate Irattárát Vizsgáló Romániai Tanács (CNSAS), aki többször jelentett az állambiztonsági szerveknek az erdélyi magyar táncházmozgalomról. A bukaresti átvilágítóbizottság azt állítja: Biró Ferenc fedőnéven 1977 és 1982 között Xantus Gábor írt jelentéseket a kommunista titkosszolgálatnak. A jelentést Könczei Csilla néprajzkutató hozta nyilvánosságra szekusblogján, amelyen folyamatosan ismerteti néhai apja, Könczei Ádám megfigyelési dossziéjának tartalmát. Az ügy egy évvel ezelőtt ugyanezen a világhálós naplón robbant ki, az itt közzétett dokumentumokból ugyanis kiderült, hogy a Biró Ferenc fedőnevű besúgó – a Román Televízió magyar adásának operatőreként – rendszeresen informálta a Securitatét a Könczei Ádám által a hetvenes években beindított erdélyi magyar táncházmozgalomról. A gyanú már akkoriban Xantus Gáborra, az RTV kolozsvári stúdiójának jelenlegi munkatársára terelődött, a neves operatőr-rendező – a Magyar Művészeti Akadémia tagja – azonban cáfolta, hogy ő lenne Biró. Bevallotta ellenben, hogy a Román Kommunista Párt megyei bizottságának nemegyszer jelentett saját munkájáról és a Könczei családról, akiktől egy évvel ezelőtt emiatt bocsánatot kért. Xantus viszont továbbra is állítja, semmi köze az átvilágítóbírók által emlegetett szekus besúgóhoz, és lejáratási kampánynak tekinti az ügyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.