időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

Tárgyalást javasolnak Iránnal

Hírösszefoglaló
2008.09.27. 18:44

Az új amerikai elnöknek mindenképpen tárgyalásokat kell majd kezdenie Iránnal – ezt szorgalmazta öt egykori amerikai külügyminiszter hétfőn egy washingtoni tanácskozáson.

Ritka egyetértés alakult ki Madeleine Albright, Colin Powell, Warren Christopher, Henry Kissinger és James Baker között, akik – az MTI beszámolója szerint – egyebek mellett azt vitatták meg, mit tanácsolnának a következő elnöknek a kívánatos amerikai Irán-politikát illetően. Mindannyian bírálták a George Washington Egyetemen rendezett nyilvános beszélgetésen a Bush-adminisztráció azon politikáját, hogy még minimális kapcsolatteremtésre sem hajlandó Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel. A demokrata Albright – aki Bill Clinton külügyminisztere volt 1997 és 2001 között – azt mondta, ő a külügyminisztérium szintjén kezdené az egyeztetéseket Teheránnal. Véleménye szerint szóba kell állni azokkal az államokkal, amelyekkel Amerikának gondjai vannak. Az ugyancsak demokrata Christopher, aki Albright elődje volt a Clinton-kormányzatban, 1993 és 1997 között volt külügyminiszter, azt mondta: Izrael értésére kell adni, hogy Irán tekintetében „a katonai lehetőségek nagyon gyengék”. Azt hangoztatta, hogy Amerika nem kínozhatja a terroristagyanús foglyokat. A másik három volt republikánus külügyminiszter közül Kissinger – aki 1973-tól 1977-ig, a Nixon- és a Ford-kormány idején irányította az amerikai diplomáciát – szintén közeledést szorgalmazott Irán felé.
Baker – idősebb George Bush elnök külügyminisztere 1989-től 1992-ig – azzal kapcsolatban, hogy miképpen járjon el a következő elnök, közölte, erőteljes üzenetre van szükség Amerika és a külföld számára egyaránt. Powell, aki George W. Bush elnöksége idején 2001-től 2005-ig töltötte be hivatalát, egyebek mellett arról beszélt, hogy Oroszországból szerinte nem lesz második Szovjetunió, annak ellenére sem, hogy brutálisan lépett fel a grúziai viszályban. Mihail Szaakasvili grúz elnök szerinte vakmerő volt, úgymond gyufát gyújtott azzal, hogy katonai úton, erőszakkal akarta visszaszerezni az ellenőrzést a szakadár Dél-Oszétia felett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.