időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Soros embere távozik a fővárosi önkormányzattól + videó

Draskovics Tibor tervezete aggályos

Hírösszefoglaló
2008.10.11. 20:05

Bár általános vitára alkalmasnak nevezte a tojásdobálást és az alakzatban vonulást kriminalizáló Draskovics-féle közrendvédelmi csomagot az MSZP-s Fogarasiné Deák Valéria tegnap a parlamentben, kiemelte: szükség van módosító javaslatokra. A szintén szocialista Bárándy Gergely is elismerte, hogy felvetődtek alkotmányos aggályok, ezért a szocialista frakció „szívesen várja” a módosító indítványokat.
Miután a „lex tojásként” elhíresült tervezetet tegnap mindegyik ellenzéki párt élesen bírálta, várhatólag elbukik majd a szavazáson. Répássy Róbert, a Fidesz vezérszónoka szerint a törvényjavaslat „egy tehetetlen kormány pótcselekvése”, és több ponton is alkotmányellenesen korlátozza a gyülekezési szabadságot és a személyiségi jogokat. Például alkotmánysértő a „félelemkeltésre alkalmas rendezvény” vagy a „szabálysértők szégyenlistája” megfogalmazás, hiszen jelenleg a legsúlyosabb bűnök elkövetői is névtelenségbe burkolózhatnak. Szászfalvi László (KDNP) rámutatott: a jogalkotók nem vették figyelembe a civil jogvédő szervezetek állásfoglalását. Csáky András (MDF) úgy fogalmazott: a javaslat „jó példája a hirtelen felindulásból elkövetett jogalkotásnak”. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) közölte: a csomag nagy részével nem értenek egyet.
Eközben a gyűlöletbeszédet szankcionáló törvényjavaslatról is vitáztak tegnap az Országgyűlésben. Az SZDSZ és az MDF nem zárkózott el a tervezet támogatásától, viszont a Fidesz és a KDNP alkotmányellenesnek nevezte ezt a szabályozást is. Répássy Róbert szerint a javaslat célja az volt, hogy kipróbálják, az Alkotmánybíróság (Ab) megváltoztatta-e korábbi véleményét. (Ismert, a 2007 októberében egyszer már elfogadott gyűlöletbeszéd-törvényt az Ab alkotmányellenesnek minősítette.) A fideszes politikus rámutatott: az emberi méltóság védelme ma is minden embert megillet, és a rasszista beszéd jelenleg is büntetendő.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.