Erdélyi KRESZ-vizsga magyarul

Több hónapos szünet után ismét lehet magyar nyelven gépjármű-vezetői vizsgát tenni Erdély magyarlakta megyéiben. Tapasztalatok szerint anyanyelvükön könnyebben oldják meg a feladatokat a jelentkezők.

2008. 10. 26. 9:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos erdélyi megyében tegnaptól számítógépes rendszer alapján teszik le a gépjármű-vezetői jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti vizsgát. Az új módszernek köszönhetően a jelentkezők magyar nyelven is válaszolhatnak a tesztkérdésekre. Romániában a közigazgatási törvény szerint azokban a megyeközpontokban, ahol a nemzeti kisebbségek számaránya eléri a húsz százalékot, anyanyelven is lehetőséget kell adni a vizsgázásra. Erdélyben először másfél évvel ezelőtt a magyar–román határ mentén fekvő Szatmárnémetiben szerezhettek magyarul jogosítványt a helyiek, s kilencven százalékuk sikerrel vette az akadályt. A papíralapú vizsgáztatásról azonban a román rendőrség az idén fokozatosan megkezdte az áttérést a számítógépes rendszerre. Hónapokig csak románul tölthették ki a tesztlapokat a jelentkezők, mert elhúzódott a kérdések fordítása és hitelesítése. A bukaresti belügyminisztérium ezekben a napokban megkapta a fordítóirodáktól az angol, német, francia és magyar nyelvre átültetett vizsgatételeket, így tegnap Erdély számos rendőrkapitányságán elkezdték az idegen nyelvű vizsgáztatást.
Zamfir Moza, a gépkocsi-vezetői engedélyeket kiállító Szatmár megyei hatóság vezetője szerint a magyar jelentkezőnek ezentúl előzetes bejelentés nélkül joga van anyanyelvén vizsgázni, ennek érdekében csupán annyit kell tennie, hogy a számítógép képernyőjén a magyar zászlócskára kattint. A szatmárnémeti autósiskolák magyar nemzetiségű tulajdonosai egyébként úgy nyilatkoztak: tapasztalataik szerint hatalmas könnyebbséget jelent a jogosítványra pályázóknak az anyanyelvi vizsgázás lehetősége. Sokkal könnyebben megértik a kérdéseket, miközben a román nyelven vizsgázó magyarok több mint felének rendszerint többször kell próbálkoznia.
A száztizenötezres (ebből negyvenötezer magyar) Szamos-parti városban egyébként augusztusban körülbelül kétszázan írásban követelték a hatóságoktól a magyar nyelvű vizsgáztatás mielőbbi bevezetését. Ugyanakkor a többségében magyarok lakta székelyföldi Kovászna megyében az elmúlt kilenc hónapban tízezer jelentkező közül mindössze kétezerháromszázan tettek sikeres elméleti vizsgát, ami egyértelműen a román nyelvű tesztkérdések nehézségével magyarázható.
A kolozsvári Kisebbségkutató Intézet ugyancsak a napokban indította el a nyelvi jogok alkalmazását elősegítő programját, amelynek részeként száz közigazgatási formanyomtatványt fordított le magyar nyelvre. Ezek jelentős részét a romániai polgármesteri hivatalokban használják, így az érdekelt önkormányzatok ingyenesen letölthetik a magyar űrlapokat az intézet honlapjáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.