Bűnszervezet részmunkaidőben

Zuschlag János aktív politikusi életében elenyésző részt fordított a fiktív alapítványok működtetésére, finanszírozására, olyan apróságokra például, hogy adott-e utasítást hamis könyvelések elkészítésére, éppen ezért nem is nagyon emlékszik már – vallotta tegnap a bűnszervezetben elkövetett csalás elsőrendű vádlottja.

Török László
2009. 03. 13. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt azért nagyvonalúan hozzátette: elképzelhetőnek tartja, hogy adott ilyen megbízást. A volt szocialista politikus elismerte büntetőjogi felelősségét abban is, hogy a nyomozási szakban beidézett tanúkat és gyanúsítottakat „instruálta”, miről beszéljenek és miről ne kihallgatásaikon. Beszámolója szerint sejtette, hogy a polgári titkosszolgálatok lehallgatják a telefonját.
*
– Egy bonyolult büntetőügyben óhatatlanul felmerül az emberben, hogy lehallgatják a telefonját – nyilatkozta Zuschlag János, aki közölte azt is: „elővigyázatosságból” egy-két kollégájának adott mobiltelefonokat, amelyekről azt gondolták, nincsen a szakszolgálat látókörében.
Erről akkor beszélt a politikus, amikor Fodor Endre tanácsvezető bíró egy olyan telefonlehallgatási jegyzőkönyv tartalmával szembesítette, amelyben Őri András negyedrendű vádlottal nagyon röviden közli, hogy a Köztársaság téren személyesen beszélgessenek inkább. A tárgyaláson tegnap egyébként egy sor lehallgatással kapcsolatban kérték Zuschlagot, hogy értelmezze azokat, ám a politikus nagyrészt nem emlékezett a beszélgetések részleteire. Tartva magát korábbi kijelentéséhez, Zuschlag nem kívánta kommentálni a rendőrségi kapcsolataira utaló telefonbeszélgetéseit, melyekben arról beszél, hogy a „rendőröket tudja fogni”, a „rendőrök már régen lesz…k az ügyet”, illetve hogy „k…a korrektül” állnak hozzá a nyomozáshoz. A volt szocialista országgyűlési képviselő azt azért elmondta, hogy állítólagos bűntársait azzal próbálta nyugtatni, hogy a rendőrség nem él azokkal a rendelkezésére álló eszközökkel, amelyekkel feltárhatnák a bűncselekményeket. Példaként említette, hogy a nyomozás elrendelése után másfél éven keresztül nem volt egyetlen házkutatás sem, bár sok tárgyi bizonyítékot begyűjthettek volna a hatóságok. A lehallgatási jegyzőkönyvek ismertetése során újra felbukkant Lusztig Péter volt MSZP-s képviselő, baranyai rendőrfőkapitány neve, Zuschlag János azonban ezekre a bizonyítékokra sem kívánt reagálni.
Zuschlag János ugyanakkor következetesen igyekszik cáfolni, hogy vádlott-társai tudtak az egyesületek bevonásával elkövetett jogellenes cselekményekről, ezzel vélhetőleg a bűnszervezetben való elkövetési mód ellen érvel. A politikus mellett 15 embert vádolnak azzal, hogy közreműködtek a 70 millió forintra elkövetett csalássorozatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.