időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Évi négymilliárdért őrzik a vezetőket

Pilhál Tamás
2009.05.31. 22:00

Félévnyi pereskedésre volt szükség, hogy kiderüljön: a Köztársasági Őrezred 2006 óta évente mintegy négymilliárd forintot költ személyvédelemre. Ezt annak ellenére titkolta a rendőrség és Draskovics Tibor rendészeti miniszter a Szabadság Kör elől, hogy jogszabályban előírt kötelességük lett volna válaszolni.

Hiába tett föl kérdéseket a védett személyek és épületek biztosításáról még tavaly augusztusban a Szabadság Kör a rendészeti miniszternek, Draskovics Tibor azokra nem válaszolt. Majd amikor a jogszabályban előírt tizenöt napos határidőt hónapokkal túllépve, tavaly decemberben mégis küldött egy levelet a civil szervezetnek, abban több kérdés elől kitért, vagy valótlanságot közölt. Így például nem árulta el, hogy az őszödi beszéd óta mennyi pénzt fordít személyvédelmi célokra a Köztársasági Őrezred.

*

Csupán annyit írt, hogy azt a költségvetésből fedezik. Ehhez képest egy lapunk birtokába került rendőrségi átiratból – amelyet a Köztársasági Őrezred parancsnoka, Dobozi József írt 2008. november 25-én Samu Istvánnak, az országos rendőrfőkapitány helyettesének – kiderül: létezik külön számadat arra, hogy mennyit költ személyvédelemre az őrezred. Eszerint a szervezet éves költségvetése nyolcmilliárd forint körül mozog, és ennek körülbelül a felét fordítják kifejezetten ilyen célra. Dobozi levelében tételesen közli: 2006-ban 4,16, 2007-ben 3,67, 2008 első fél évében pedig 2,22 milliárd forintot használtak fel személyvédelmi feladatokra. Az összegbe beleértendő valamennyi kiemelten védett állami vezető, az alkalmi védelmet kérők, valamint a hazánkba látogató külföldi politikusok, tisztségviselők biztosítása is.
Draskovics a Kossuth tér 2006. október 23-i körbekordonozásának költségét firtató kérdésre azt válaszolta, „a rendőrségnek nem áll rendelkezésére külön-külön helyszínekre (jelen esetben kifejezetten a Kossuth térre) bontott kimutatás sem a saját, sem a bérelt kordonok felállításáról, fenntartásáról, őrzéséről”. Ezzel szemben Dobozi József levele egyértelműen leszögezi: a kordonok felállítása a Köztársasági Őrezrednek nem került pénzbe.
Kiemelendő, hogy Draskovics Tibor levele decemberi keltezésű, tehát a rendőrséget irányító miniszterként ismernie kellett az őrezred parancsnokának egy hónappal korábbi átiratát, amely éppen a Szabadság Kör által Draskovicsnak feltett kérdések miatt született.
Mint ismert, a Szabadság Kör a közérdekű adatok megismerésére tavaly polgári pert indított a rendészeti minisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és az őrezred ellen. A következő, jövő keddi tárgyaláson várhatóan elsőfokú ítéletet hirdet a bíróság.
Gulyás Gergely, a Szabadság Kör szóvivője, aki a perben a szervezetet ügyvédként képviseli, lapunknak nyilatkozva egy másik hazugságot is leleplezett. Nevezetesen: az ORFK jogi képviselője az egyik tárgyaláson azt állította, nincsenek a kért számsorok birtokában, mivel nem adatkezelők. Azonban a fentebb már idézett Dobozi-levél azt bizonyítja, hogy a Köztársasági Őrezred megküldte az ORFK-nak az adatokat. Gulyás Gergely szerint nehezen hihető, hogy a rendőrségnek ne lenne részletes kimutatása arról, hogy az egyes vezetők (például Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök) személyes védelme mennyibe került. Ugyanakkor a szóvivő eredményként könyveli el azt is, hogy félévnyi pereskedés után legalább a kérdéseik többségére válaszolt a miniszter. Azt azonban máig nem tették lehetővé, hogy az objektumvédelemre kötött szerződésekbe betekintsenek, így a bírósági ítéletnek erről kell döntenie – tette hozzá.
A Szabadság Kör arra is kíváncsi volt, hogy az In-Kal Security milyen megbízásokat kapott a rendészeti tárcától vagy a rendőrségtől, de a válasz szerint semmilyet. Viszont többször szorosan együttműködtek az MSZP közeli őrző-védő céggel, amikor a védett személyek rendezvényeinek szervezői – például a nemzeti ünnepeket szervező kancellária – szerződtették őket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.