időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Röviden

MN
2009.05.18. 22:00

Francia tüntetés
Párizs. Az egészségügyi dolgozókkal és a szakszervezetekkel együtt Franciaország legnevesebb professzorai is utcára vonultak tegnap több városban a kormány kórházreformja elleni tiltakozásul.
A tüntetők a szektorban tervezett 20 ezer fős létszámleépítés mellett többek között azt kifogásolják, hogy a kórházigazgatók jogkörének kiszélesítésével a kormányzat az üzleti alapú orvoslásnak nyit utat az állami egészségügyben. (MTI)

Boc a kettős állampolgárságról
Bukarest. Emil Boc kormányfő szerint Romániának szuverén jogköre visszaadni azoknak a határon túl élő románoknak az állampolgárságát, akik korábban önhibájukon kívül veszítették el azt. A miniszterelnök leszögezte, Bukarest nem sodorja veszélybe az Európai Unió biztonságát azáltal, hogy megkönnyítette az állampolgárság odaítélését a Moldovai Köztársaság polgárai esetében. A kérdésről a napokban Cristian Diaconescu külügyminiszter úgy tájékoztatta a brüsszeli illetékeseket, hogy Bukarest nem tömegesen, hanem egyéni elbírálás alapján nyújt kettős állampolgárságot a moldovaiaknak. (R. Sz.)

Ciprusi kártérítés
Brüsszel. Az Európai Bíróság tegnap utat nyitott arra, hogy a görög ciprióták Észak-Ciprusban hátrahagyott és a sziget kettéosztása után idegeneknek értékesített ingatlanaik után kártérítést kapjanak.
A döntést izgatottan várják Nagy-Britanniában is, ahol több százan vásároltak ingatlant Észak-Cipruson. A bíróság döntése szerint még ha a ciprióta kormány nem is irányítja a sziget északi részét, a görög ciprióta igazságszolgáltatás által hozott ítéleteket is minden uniós tagországnak végre kell hajtania. (L. I.)

Obama száz napja
Washington. Elnöksége első száz napja után is töretlen Barack Obama (képünkön) népszerűsége az Egyesült Államokban. Az amerikaiak egyharmada szerint már kézzelfogható eredményei vannak az elnök gazdaságélénkítő intézkedéseinek. (MN)

Elítélt osztrák holokauszttagadó
Bécs. Ausztriában nem jogerősen öt év börtönre ítélték a holokauszt tagadásával vádolt történészt, Gerd Hansikot. A férfit 1992-ben egyszer már nem jogerősen másfél évi szabadságvesztésre ítélték, de akkor a fellebbezési eljárás alatt Spanyolországba szökött, és az interneten terjesztette tovább nézeteit. (MN)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.