időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Tart a guantánamói foglyoktól Berlin

Stefan Lázár
2009.05.20. 22:00

Miért nem maga az Egyesült Államok fogadja be a guantánamói fogolytáborból hamarosan szabaduló rabokat? – tette fel a kérdést a hét végén a német belügyminiszter, Wolfgang Schäuble. Berlin egyelőre nem hajlandó eleget tenni Washington kérésének a guantánamói foglyok befogadásának ügyében.

Washington kilenc, a kínai muzulmán kisebbséghez tartozó ujgur származású személy befogadását kérte a német kormánytól. Az illetékes szövetségi belügyminisztérium azonban egyelőre nem hajlandó eleget tenni az Egyesült Államok kívánságának, elutasító magatartását pedig azzal indokolja, hogy a szóban forgó személyek potenciális veszélyt jelentenek. A német külügyminisztériumot pedig felszólította, a foglyokról szerezzen be további információkat. A belügyi tárcát vezető, kereszténydemokrata Wolfgang Schäuble elégtelennek nevezte az amerikaiak eddigi tájékoztatását az ügyben.
A német biztonsági szervek szerint a kilenc ujgur közül hetet a Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalom egyik táborában képezték ki, ott kerültek kapcsolatba a militáns muzulmán szervezetekkel, és ketten a tálibok oldalán amerikai katonák ellen is harcoltak. Az sem kizárt, hogy a Guantánamón eltöltött idő alatt fokozódott radikális hajlamuk. Schäuble ennek megfelelően feltette a kérdést: miért nem hajlandó az Egyesült Államok befogadni őket? A belügyminiszter garanciát kér arra, hogy az amerikaiaktól átvett foglyok nem jelentenek további veszélyt. Több német tartomány belügyminisztere csatlakozott Schäubléhoz, mert zavarja őket, hogy Washington Németországtól várja a megoldást.
A külügyminisztérium konkrét kérdéseket vár a belügyi tárcától, és ha az azokra érkező válaszok sem lennének kielégítők, német biztonsági és egészségügyi szakértőket lehetne Washingtonba küldeni, hogy személyes tárgyalások során tisztázzák a megválaszolatlan témákat. Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter a következőképpen érvelt a foglyok európai befogadása mellett: „Ahogy szövetségeseinkkel közösen semmisítettük meg a vasfüggönyt, úgy együttesen kell felszámolnunk a guantánamói tábort is!”

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.