Közpénzfaló utazások

Legalább kétmilliárd forintot költött külföldi utazásokra a lapunk által górcső alá vett öt minisztérium tavaly óta. Figyelemre méltó, hogy a külföldi kiküldetések számát tekintve a környezetvédelmi, a rendészeti és a gazdasági tárca, továbbá a kancellária is messze megelőzi a Külügyminisztériumot.

2009. 09. 06. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcák honlapján nyilvánosságra hozott adatokból az derül ki, hogy míg a külügy az idén eddig mintegy száz külföldi utazást bonyolított le, addig a környezetvédelmi tárca 226, a rendészeti 290, a gazdasági 288, a kancellária pedig körülbelül 250 ilyen utat szervezett.
*
Még meghökkentőbb a különbség, ha a tavalyi utazások számát hasonlítjuk össze. Míg a Külügyminisztérium 219 utazásról adott számot, addig a rendészeti minisztérium 949, a gazdasági 1027, a zöldtárca 658, a kancellária pedig körülbelül ötszáz kiküldetésről tett jelentést. Az adatokból az is látható, hogy a gazdasági és a rendészeti tárcánál 2008-ban minden napra csaknem három külföldi utazás jutott. Ráadásul egy-egy utazáson nem feltétlenül egy ember, hanem olykor tekintélyes küldöttség vett részt. A fontos uniós bizottsági ülések, konferenciák, tárgyalások mellett olyan jelentéktelennek tűnő eseményeken is képviseltették magukat a minisztériumok, mint például „a személyi állapot nemzetközi bizottságának ülése”. Máskor pedig azért utaztattak ki egy minisztériumi munkatársat négy napra Portugáliába, hogy „információt cseréljenek a hulladékszállítási rendelet alkalmazásának tapasztalatairól”.
A vizsgált öt minisztérium 2008–2009-ben legalább kétmilliárdot költött utazásokra. A költségek tekintetében a Külügyminisztérium vezet, amely tavaly 686, az idén 324 millió forintot költött, vagyis összesen több mint egymilliárdot. A gazdasági tárca 310, a rendészeti 260, a környezetvédelmi 250, a kancellária pedig 100-200 millió forint körüli összeget fordított külföldi utakra tavaly és az idén.
A botrányos külföldi utazások tekintetében meg kell emlékeznünk Gyurcsány Ferencről. A bukott miniszterelnök előszeretettel használt bérelt különgépeket, ami az adófizetőknek jóval többe került, mintha menetrend szerinti járattal utazott volna. Például 5,4 milliót emésztett fel a prágai és belgrádi repülőútja, 5,2 milliót a 19 fős delegáció élén megtett szarajevói útja, 6,3 milliót a davosi világgazdasági konferenciára, Svájcba tett utazása.
A Kormányszóvivői Iroda rendszerint azzal magyarázta a méregdrága különgépes utazgatást, hogy menetrend szerinti járattal többszöri átszállásra lett volna szükség, ami szerintük megnövelte volna a külföldi tartózkodás költségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.