Megtámadják a botrányos pályázatot

A Kopint–Tárki–ICEG és az AAM–GKI is megtámadja a Közbeszerzési Döntőbizottságnál az állami cég, az ITD Zrt. botrányos szaktanácsadói pályázatát. Egy alig öt hónapja bejegyzett, referenciával gyakorlatilag nem rendelkező pomázi társaság maximális pontszámot kapott a szakmai értékelésen, így magas óradíja ellenére nyertesként kerülhetett ki a versenyből.

Munkatársainktól
2009. 09. 10. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa tarifák. Óriási eltérésekkel állapítja meg tanácsadói tarifáit az AAM Tanácsadó Zrt. Míg az általuk most kifogásolt ITD tenderen 6560 forintos órabért kértek tanácsadói munkájukért a GKI-vel együttműködésben, addig a BKV-nál ennek többszöröséért, 15–35 ezer forintos óradíjért dolgoztak. Az AAM árképzése a forgalom szempontjából sem logikus, hiszen míg a BKV-nál összesen 2,5 milliárd forint értékben sikerült tanácsadói szerződéseket kötniük, addig a most „elveszített” ITDH-pályázat nagyságrendje százmillió forint. Az AAM-féle BKV-szerződések körüli botrány tavaly tört ki, miután kiderült: nehezen magyarázható tanácsadói szolgáltatásokra a közlekedési vállalat összesen nyolc szerződést írt alá 2007-ben a céggel, ráadásul úgy, hogy ebből hat megállapodást közbeszerzési eljárás nélkül kötöttek meg. Az AAM-mel aláírt – jogi ellenjegyzés nélküli – 2007-es kontraktusoknak azóta sincs felelőse. (MN)


Megtámadja a Közbeszerzési Döntőbizottságnál a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (ITD) 300 millió forintos tanácsadói pályázatának végeredményét a Kopint– Tárki Zrt. – tájékoztatta lapunkat tegnap Palócz Éva, a társaság vezérigazgatója. Mint mondta, jogorvoslatot a nyertes pályázó által elkövetett jogsértések miatt kérnek. Az elismert szakemberekből álló Kopint–Tárki az ugyancsak neves ICEG Európai Központtal közösen vett részt az ITD pályázatán, s referenciáik és tapasztalatuk mellett hiába ajánlották meg a legalacsonyabb, 6500 forintos óradíjat, mégsem sikerült elnyerniük a megbízást.
Hasonló cipőben jár az AAM Tanácsadó Zrt., amely a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel együtt indult a gazdasági tárca felügyelete alatt álló ITD pályázatán, 6560 forintos órabért ajánlva. Mint Saád Tamás, az AAM projektmenedzsere lapunknak elmondta: mindenképpen élnek a megtámadás jogintézménye által adott lehetőséggel, mert azt szakmai és eljárásrendi tények alapján egyértelműen indokoltnak látják. Az eljárás kihirdetett eredménye kétségeket keltett bennük, ezért éltek a közbeszerzési törvény adta betekintési jogukkal. Az AAM szakembere szerint ennek során megbizonyosodtak arról, hogy a nyertes BD Network Kft. mindöszsze hat oldal terjedelmű ajánlatának színvonalát lényegesen felülmúlja az általuk beadott, több mint 80 oldalas anyag. Információink szerint nemcsak a Kopint–Tárki– ICEG és az AAM–GKI tesz jogi lépéseket az ügyben, de hasonlót fontolgat a PricewaterhouseCoopers is. Jogorvoslati kérelmet holnapig lehet benyújtani a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.
A kirobbant botrány nyomán Varga István gazdasági miniszter tegnap bekérette a tanácsadói pályázat teljes anyagát Rétfalvi Györgytől, az ITD vezérigazgatójától. Információinkat az ITD tegnap megerősítette, további kérdéseinkre azonban nem válaszolt. Így nem tudtuk meg, milyen összetételű volt a bírálóbizottság, amely a 12 500 forintos óradíjat ajánló BD Network szakmai anyagára a maximális száz pontot adta, míg az AAM– GKI-ra 20,8-as, a Kopint–Tárki– ICEG pályázatára pedig mindössze egy pontot adott. Az árakkal kapcsolatban az ITD mindössze annyit közölt lapunkkal: összesen 1750 exportőr céget kell vizsgálnia majd a BD Networknek, így nem egészen 42 ezer forint jut majd egy társaság elemzésére. Lapunk tegnap kereste Rétfalvi Györgyöt, ám az ITD-vezér nem kívánt nyilatkozni a tender kapcsán.
Az ITD tanácsadói pályázatának tétje összesen 300 millió forint volt. A nyertesnek hirdetett BD Network ugyanis bruttó 100 millió forintot kap arra, hogy jövő év februárjáig üzleti tanácsadást nyújtson, és jogot szerzett arra is, hogy az ITD további szolgáltatásokat rendeljen meg tőle 2010 decemberéig, újabb bruttó 200 millió forint értékben.
Tovább árnyalja a képet, hogy a BD Network tulajdonos-ügyvezetője, Vad Attila korábban üzlettársa volt Rétfalvi Györgynek. Vad Attila tulajdonában áll ugyanis az idén március vége óta New York Talents Kft.-nek nevezett társaság. Ebben a főtevékenysége szerint üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozó cégben ugyanis annak alakulása, 2004. szeptember 21-e és 2007. december 30-a között Vad üzlettársa volt mások mellett Rétfalvi György – értesült az Index hírportál. „Nem érezném sem korrektnek, sem üzletileg szerencsésnek, ha én, amikor értesülök arról, hogy egy volt üzleti partnerem vagy egyéb személyes ismerősöm jelentkezik egy tenderre, akkor azt mondanám, ne pályázzon” – reagált a hírportál kérdésére Rétfalvi.
Az üzletembert Kóka János hívta az állami tulajdonú kereskedelemfejlesztéssel és befektetésösztönzéssel foglalkozó ITD-hez. Kapcsolatukat jellemzi, hogy amikor a gazdasági minisztériumból mennie kellett Kóka János barátnőjének, Szandrocha Kamillának, őt Rétfalvi az ITD-nél alkalmazta. Emlékezetes, kisebb botrányt okozott, amikor Kóka Jánost beosztottjából lett barátnője Koreába, a Hankook-tárgyalásokra, majd Kínába is elkísérte, ahol Kóka élete párjaként szerepelt. Amikor kérdőre vonták, kiderült, hogy Szandrocha Kamilla magánemberként vett részt a delegációban. De nem csak Szandrocha Kamilla utazgatott rendszeresen államköltségen: lapunk úgy értesült, hogy Rétfalvit is elkíséri felesége különböző hivatalos külföldi utakra, és az ITD ezeket Rétfalvi költségei alatt tartotta nyilván és számolta el, beleértve a szálloda és éttermi költségeket is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.