Százmilliók folynak el tanácsadásra

Több mint 300 millió forint értékben adott ki tanácsadói megbízásokat a gazdasági tárca tavaly január óta, ráadásul ez az összeg csak az ötmillió forint feletti szerződéseket tartalmazza. A minisztérium szinte minden ügyben, még a külföldi kiküldetésekkel és a tehetséggondozással kapcsolatban is tanácsokat kért. A tárca úgy adott ki tízmilliós ügyvédi tanácsadói megbízásokat, hogy van saját jogi apparátusa.

Munkatársunktól
2009. 09. 19. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a BKV-nál, de a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban (NFGM) is igen népes a külső tanácsadók tábora. Csakúgy, mint a közlekedési cégnél, itt is több esetben megkérdőjelezhető témákban kérték a tanácsadó cégek segítségét, szerződésenként átlagosan tízmillió forintos díjazásért. A 2008 januárjától kötött tanácsadói megállapodások értéke meghaladja a 300 millió forintot, ráadásul ez csak azokat a szerződéseket tartalmazza, amelyek a tárca igazgatásához tartoznak, s értékük meghaladja a nettó ötmillió forintot. A számos vezetőváltáson és átszervezésen átesett gazdasági tárca szinte minden ügyben a tanácsadók véleményét kérte, még a külföldi kiküldetések és a tehetséggondozás kérdésében is külsős megbízásokat adott ki, de szaktanácsadásra szorult a konszolidálás, a kulcserőforrás, az intézményi stratégiai végrehajtás és a kompetenciaalapú munkaköri rendszer témáiban is.
*
A legnagyobb értékű egyszeri tanácsadói megbízást a Reczicza White&Case LLP Ügyvédi Irodának sikerült megszereznie: a Moto GP Magyarország Project előkészítésével kapcsolatos jogi tanácsaira hatvanmillió forintot áldozott a szaktárca. Hasonló összegben adhat tanácsokat az udvari beszállítónak számító TCG Kft., amely a minisztérium jolly jokere: humánpolitikai kérdésekben véleményez, rendszerkidolgozásban segédkezik, képzéseket szervez, működésdiagnosztikában is feladatokat végez, nem beszélve a már említett tehetséggondozási tanácsadásról. Az AAM Vezetői Tanácsadó Zrt. ugyancsak rendszeres beszállítónak számít, hiszen négy megbízást is kapott, egyenként 7,3–9,5 millió forint értékben.
Az egyszeri megbízásokon kívül a gazdasági tárca folyamatos tanácsokra is rászorul. Több céggel éves szerződést kötöttek, így például a KPMG-vel, amely 25,2 millió forint értékben vállalt stratégiai tanácsadói feladatokat. Noha a minisztérium önálló jogi apparátussal rendelkezik, külsős ügyvédi irodák is szép számmal dolgoznak a tárcánál. A Prémecz Ügyvédi Irodának például 12 millió forint értékben sikerült megbízást kapnia jogi tanácsadásra, de mellette több más cég is bábáskodik a szaktárca jogi ügyei körül.
A kiszervezések már több éve belső viták kereszttüzében állnak a tárcánál. A szakszervezet Kóka János (SZDSZ) minisztersége óta sérelmezi, hogy miközben a minisztérium költségcsökkentésre hivatkozva válik meg több évtizedes tapasztalattal bíró szakembereitől, addig borsos órabérrel dolgozó külső cégeknek ad ki megbízásokat. A megszaporodott külsős szerződések ráadásul törvényi aggályokat is felvetnek, hiszen egyes esetekben, így például a személyzeti területen gyakorlatilag magáncégek végzik el a minisztérium bizonyos feladatait. Lapunk megkereste a tanácsadói megbízások ügyében az NFGM-et is, ám a külsős megbízásokra vonatkozó kérdéseinkre lapzártáig nem érkezett válasz.

Letiltott betekintés. Nem engedélyezte a gazdasági minisztérium a felügyelete alá tartozó Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (ITD Hungary) számára, hogy lapunk betekintést kapjon a cég ötmillió forintot meghaladó értékű tanácsadói szerződéseibe. Arra a kérdésükre, hogy mi volt a letiltás oka, az NFGM sajtóosztálya nem adott érdemi választ.

Vizsgálat az ITDH-nál. Kormányzati ellenőrzési hivatali vizsgálatot rendelt el Bajnai Gordon miniszterelnök az ITDH-nál – közölte tegnap a távirati irodával a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) kommunikációs főosztálya.
Az elmúlt napokban különböző sajtóorgánumokban számos hír látott napvilágot a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter által az ITDH-nál kezdeményezett vizsgálatról. A szakminiszter az NFGM tájékoztatása szerint ennek eredményéről tegnap tájékoztatta a kormányfőt.

A pénzügyi tárca sem spórol. A második legdrágább ajánlat nyert a Pénzügyminisztérium egyik közbeszerzési eljárásán, amely jogi képviselet ellátását pályáztatta. Az InfoRádió értesülései szerint a megszüntetett hosszú távú villamosenergia-vásárlási szerződések ügyében egy olyan ügyvédi iroda képviselheti a magyar államot, amely korábban már egy hasonló pert elveszített. A kiírt közbeszerzési eljáráson az árajánlatok 40 és 700 millió forint között szóródtak, így – mivel a szerződés négy évre szól – a legdrágább ajánlat 2,8 milliárd forintos kiadást jelent a költségvetésnek. (Sz. A.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.