Magas kivitellel értékelték felül a kínait

2009. 10. 28. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akárcsak két éve Stuttgartban, szombaton a londoni torna-világbajnokságon is ezüstérmes lett lólengésben, s bár az eredményhirdetésnél ezúttal is a kínai zászló emelkedett a legmagasabbra, a párhuzam mégsem tökéletes. S nem csak azért, mert a címvédő, majd Pekingben is megkoronázott Hsziao Csin „eltűnt”, és helyette most egy másik talentum, a Világkupa-döntőben győztes Csang Hung-tao vitte el a pálmát. Emlékezetes, hogy 2007-ben Berki a sors fintoraként és az ötkarikás kvalifikáció visszásságaként az ezüsttel is lemaradt az olimpiáról, most pedig újfent igazolta, hogy ott nemcsak a mezőnyben, hanem a dobogón is helye lett volna. Hiszen a londoni végeredmény a következőképpen fest: 1. Csang Hung-tao 16,200; 2. Berki Krisztián 16,075; 3. Sellathurai (ausztrál) 15,400. Döbbenetes a különbség az ezüst- és a bronzérmes között, a többiekről nem is beszélve. Az UTE még mindig csak 24 éves versenyzője idén tavasszal nem véletlenül lett negyedszer is Európa-bajnok, s ha most, a tulajdonképpen hibátlan gyakorlata elején valamivel lendületesebb, pontozásos sportágról lévén szó pedig a „háttérben” kicsit erősebbek vagyunk, az arany is meglehetett volna.
Berki ugyanis vállalta a rizikót, a legerősebb gyakorlatát mutatta be, amelynek a kiinduló pontszáma 6,9, a kivitelre 9,175-öt kapott, így jött össze a 16,075 pontja. A kínai csupán 6,6-os anyagerősségű produkciójához ugyanakkor aránytalanul nagy, 9,600-as kivitel társult – amit jó néhányan vitattak –, ennek köszönhetően nyert. (Megjegyzendő, hogy Sellathurai kivitelre 8,800-at kapott, ez is mutatja, Csangot igencsak felértékelték.) Berki azonban a nyilatkozatában is sportemberi erényeket csillogtatott:
– Az elején kicsit lassabb voltam, de utána belelendültem, és úgy gondolom, nagyon jó gyakorlatot sikerült bemutatnom. Talán jobbat is, mint a kínai fiú, aki utánam következett, így megnézhettem az övét is. Természetesen szerettem volna aranyérmet nyerni, ám az ezüst is szépen csillog. Inkább örülök, mint szomorkodom, mert amit tudtam, megtettem – fogalmazott a vb ezüstérmese; s nem csak a megreformált olimpiai kvalifikáció mondatja velünk, hogy három év múlva visszajöhet Londonba az aranyért.
Kína megőrizte vezető helyét a sportágban, versenyzői összesen hat aranyérmet szereztek. Egyik kínai sem tudott duplázni, megosztoztak az első helyeken. A nőknél két arannyal az Egyesült Államok tartja a lépést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.