Nagy mennyiségű víz van a Holdon

Megerősítették az indiai Chandrayaan–1 szonda műszerei az amerikai és európai műholdak korábbi adatait: a Holdon jelentős mennyiségű víz van. A felfedezés új lendületet adhat az égitest meghódítására irányuló kutatásoknak.

MN-összeállítás
2009. 10. 04. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepően nagy mennyiségű víz jelenlétét mutatták ki az indiai Chandrayaan–1 szonda műszerei a Holdon. A kutatóberendezéssel a múlt hónapban megszakadt a földi irányítók kapcsolata, de az addig továbbított adatok elemzésével sikerült bebizonyítani, hogy nem sokkal a talaj felszíne alatt sok helyütt vékony vízréteg van. A legtöbb az északi és a déli pólus közelében, de szinte minden vizsgált helyszínen kimutatható a jelenléte – adta hírül a BBC.
Arra utaló jeleket, hogy a mély és hideg kráterek fenekén vízjég van, már a NASA Deep Impact szondája és az európai Cassini is talált. A Chandrayaan–1 azonban – a NASA által megépített spektrométer segítségével – könnyebben hozzáférhető vízforrásra bukkant, amelynek nagy hasznát vehetik a majdani állandó holdbázis lakói. Amerikai kutatók becslése szerint a felszíni talajréteg egy tonnájából egy liter vizet is ki lehet nyerni. Pontosabb kalkulációra egyelőre nincs lehetőség. A Chandrayaan–1 csak néhány centivel „látott” a felszín alá. A fellelhető mennyiséget az égitest körül keringő amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter fogja felmérni, mert annak a műszerei a felszín alatt csaknem egy méterrel is képesek észlelni a vizet.
A tudósok eddig egyetértettek abban, hogy a Hold – a gyanús krátereket leszámítva – teljesen száraz égitest, az új eredmények ezért igen meglepők. A víz eredetéről megoszlanak a vélemények. Egyes kutatók szerint becsapódó üstökösök hozhatták magukkal, a másik hipotézis az, hogy a napszél és az oxigéntartalmú holdkőzetek kölcsönhatásának eredményeként jött létre. A múlt század hatvanas éveiben az Apolló űrhajókkal a Földre szállított holdkőzetek is vizesek voltak. Mivel azonban a köveket tároló tartály megsérült, a NASA azóta sem tudta eldönteni, a Holdon vagy a Földön tapadt rájuk a nedvesség – emlékeztetett a Space.com.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.