időjárás 24°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

ANNO

Pethő Tibor
2009.11.30. 23:00

60 éve
A Lánchíd átadása

Az ünnepséget tíz órakor kezdték. Már zengett a dal: „Elnyomás, szolgasors, ez volt a rend ezer évig…”, a tömeg éltette Rákosit és Gerőt, aztán a munkásokat és mérnököket, akiknek ez a karcsú ívelésű, ünneplőruhás, lobogódíszes híd köszönhető. Bebrics Lajos közlekedésügyi miniszter állott a mikrofon elé, és a Lánchíd felé fordulva mondta el hídavató beszédét. Az újjáépítésnél – mondta – féltő gonddal ügyeltünk rá, hogy megőrizzük a régi híd íveinek és pilléreinek csodás szépségét. De mégsem csak a régi Lánchíd mása az új híd. Két autóbusz is elfér most már egymás mellett, és nagyobb teherrel mehetnek át rajta a kocsik.
1949. november 22., kedd

8 éve
A nyelvtanítás ellen

Valóságos hadjárat indult az alternatív magyarnyelv-tanítás ellen a csángók által lakott moldvai falvakban. Klézsén átmeneti időre betiltották a magánkeretek között folytatott oktatást. Mint arról lapunk már beszámolt, az elmúlt napokban házkutatással és bírságokkal fenyegették meg a Bákó megyei faluban azokat a csángó családokat, amelyek saját házaikban biztosítottak feltételeket a magyar nyelv iskolán kívüli tanításának. Klézsén, illetve a községhez tartozó Budán és Somoskán körülbelül száz gyermek jár rendszeresen az iskolai órák után tartott magyarórákra. A moldvai csángó falvakban az Európa Tanács (ET) ajánlásai és a román törvények ellenére sem engedélyezték, hogy az állami iskolákban tartsanak magyarórákat, figyelmen kívül hagyva az erre vonatkozó szülői igényeket. Románia jelenleg olyan nemzetközi szerződéseknek az aláírója, amelyek elvileg megtiltanák ezt a fajta viselkedést. Bukarest tehát nemcsak az általános emberi jogi és oktatásra vonatkozó egyezményeket nem tartja be, és nem alkalmazza Bákó megyében a csángók esetében, de figyelmen kívül hagyja az Európa Tanács múlt heti állásfoglalását is. Az ET miniszteri bizottsága ugyanis elfogadta azt a határozatot, amely előírja, hogy a román államnak kötelessége biztosítani a csángóknak a magyar nyelvű oktatást.
2001. november 21., szerda

A Magyar Nemzet korábbi számaiból összeállította: Pethő Tibor

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.