Patthelyzet után békekötés jöhet?

Békekötéssel zárulhat a Postás SE, valamint másik oldalról a Magyar Posta Zrt., a Magyar Telekom és az Antenna Hungária között a Róna utcai sporttelepért immár bő két és fél év folyó harc. A sportegyesület részéről legalábbis Rostás Gábor elnök feltett szándéka a peren kívüli megegyezés, és az, hogy a jelenlegi jogi patthelyzet miatt hozzávetőleg négy-ötszáz millió forintot, valójában ennek a háromszorosát érő, 5,4 hektáros területen minél előbb megindulhasson a sportcélú ingatlanfejlesztés.

2009. 11. 07. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rostás Gábor így vázolja az alaphelyzetet: „A Postás SE az 50-es évek elejéig gyakorlatilag a mai Puskás-stadion területén működött, és amikor elkezdték építeni az akkor Népstadionnak keresztelt létesítményt, a klubnak költöznie kellett. Az államtól ekkor kapta csereingatlanként a Róna utcai telepet, a kezelői jog feljegyzésének kötelezvényével. Tény, hogy ezt az 50-es, 60-as években nem vezették fel a tulajdoni lapra, ugyanakkor 1964-ben a Magyar Posta is megkapta a kezelői jogot. De csak azért, hogy fenntartsa a létesítményt. Ám ennek évek óta nem tesz eleget, és közben bájosan aggódva figyeli az ingatlan sorsát… Szóval, nem az a helyzet, hogy a Magyar Postának az 50-es években volt egy ingatlanja, eltelt ötven év, és most kénye-kedvére dönthet úgy, elege lett a sport támogatásából, mert ezt a területet másra is lehet hasznosítani. Ezt az egyesület kapta, de egyedül nem tudott megállni a saját lábán.” Arra is emlékeztet az elnök, hogy a rendszerváltásig valamennyi sportegyesület tartozott valahova, valamelyik minisztériumhoz, tröszthöz vagy szakszervezethez.
Rostás szerint a problémák a 90-es években kezdődtek: „A Magyar Postából kivált a távközlés és a műsorszórás, így jött létre a Matáv és az Antenna Hungária, s ez a három cég gyakorlatilag cselédsorban tartotta az egyesületet. S ekkor már teljesen életszerűtlen lett volna, ha az egyesület megpróbál élni a törvény adta jogával, és a kezelői jogát megkísérli átváltoztatni használati vagy tulajdonjoggá. Az akkori klubelnök ugyanis, amikor az egyesületek még nem rendelkeztek önálló jogi személyiséggel, teljesen kiszolgáltatott volt az erős részvénytársaságoknak, gond nélkül elmozdíthatták volna a posztjáról. Közben pedig a három cég külön-külön és együtt is tulajdonosi helyzetbe került, aminek a jogszerűségét mi a mai napig vitatjuk.”
A helyzet végérvényesen 2007 februárjában mérgesedett el, amikor a Magyar Posta Zrt., a Magyar Telekom és az Antenna Hungária felszólította a Postás SE-t, hogy az év végéig hagyja el a létesítményt. Ennek a klub nem tett eleget, viszszautasította a felmondói levelet. A három cég viszonkeresetének az ingatlan birtokvédelmét illetően a bíróság nem adott helyt. Jogerős döntés azóta sincs, de hosszú hadakozás után most van remény, hogy a felek peren kívül megegyeznek.
„Hétfőn azzal álltunk fel a Fővárosi Bíróságon, hogy még be kell csatolnunk a jogi érdekeltségünkkel és a kezelői jogunkkal kapcsolatos bizonyos iratokat, továbbá a felmerült költségeinket is alá kell támasztanunk. S ilyenek bizony voltak, mert 2002 óta a létesítmény fenntartási költségeinek is csak mintegy 80 százalékát folyósították, a posta vezetői úgy gondolták, a fennmaradó részt majd mi kitermeljük. S azt is megjegyezném, hogy amióta a postának a jelenlegi vezetése van, a hét év alatt sporttámogatásra egyetlen fillért sem adott… 2007 óta pedig teljesen magunkra hagyva tartjuk fent a létesítményt, folyamatosan veszteségeket termelve, tartozunk a közműcégeknek, APEH-nak, mindenkinek. Nem vidám a helyzet, de most már van egyfajta párbeszéd köztünk és az említett három cég között. Igazságügyi ingatlanszakértővel már elkészítettem a vagyonbecslést, és komplett csomaggal, a hátam mögött egy kereskedelmi bankkal le szándékozom ülni a cégekkel, hogy hagyjuk a pereskedést. Ami nyilvánvalóan pénzkérdés” – mondja Rostás Gábor.
„Figyelembe véve a jogi patthelyzetet, és azt, hogy változtatási tilalom van rajta, most az 5,4 hektáros ingatlan értéke hozzávetőleg négy-ötszáz millió forint. Ha szabadon lehetne építkezni rajta, plázát vagy lakóparkot felhúzni, háromszor ennyit érne, de ilyen tervekről részünkről szó nincs. Olyan sportcélú ingatlanberuházást tervezünk, többek között egy jégcentrum kialakításával, ami bevételt is hoz. Komplexen a versenysport, a szabadidősport és a gyógyászat irányába kívánunk lépni, és nemcsak a XIV. kerület, hanem a tágabb régió diákjait, nyugdíjasait és a fogyatékkal élőket is szeretnénk kiszolgálni” – teszi hozzá az elnök.
Ha így lenne, a patthelyzet helyett kétségkívül mindenki nyerne. De az előzmények után ki merné megjósolni, hogy mikor lesz a maratoni partinak vége?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.