Fellebbezés közben ítélet-végrehajtás?

2009. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónappal ezelőtt lapunkban foglalkoztunk a Postás SE ingatlanja körüli zűrzavaros helyzettel, s akkor úgy tűnt, jó esély van arra, hogy békekötéssel zárulhat az egyesület, valamint másik oldalról a Magyar Posta Zrt., a Magyar Telekom és az Antenna Hungária között a Róna utcai sporttelepért immár bő két és fél év óta folyó harc. A sportegyesület részéről legalábbis Rostás Gábor elnök leszögezte, feltett szándéka a peren kívüli megegyezés, és az, hogy a jelenlegi jogi patthelyzet miatt hozzávetőleg négy-ötszáz millió forintot, valójában ennek a háromszorosát érő, 5,4 hektáros területen minél előbb megindulhasson a sportcélú ingatlanfejlesztés. A klub a sporttelepet még az 1950-es években kapta az államtól csereingatlanként, s minden perpatvar forrása, hogy a kezelői jogot nem vezették fel a tulajdoni lapra, ugyanakkor ezt 1964-ben a Magyar Posta is megkapta, hogy fenntartsa a létesítményt. Aminek azonban gyakorlatilag évek óta nem tesz eleget, 2007 februárjában pedig a Magyar Posta Zrt., a Magyar Telekom és az Antenna Hungária felszólította a terheket magára vállaló Postás SE-t, hogy az év végéig hagyja el a létesítményt. A klub ezt megtagadta, s azóta tart az állóháború. Bár egy hónappal ezelőtt úgy tűnt, békekötés születhet, tegnap Rostás Gábor mégis a kételyeit fogalmazta meg: – Időközben elektronikus úton megkerestem a három alperes társaság jogi képviselőjét a peren kívüli egyezség ötletével, ezt azonban lesöpörték azzal, hogy írásban tegyem meg az ajánlatomat. Ez engem a rendszerváltozás előtti slágerbizottság módszerére emlékeztet: én elküldöm, ő pedig eldönti, elfogadja vagy sem, mint az egykori lemezpiacon. De ez így már nem peren kívüli egyezség lenne, hanem egyoldalú diktátum – állítja a Postás SE elnöke. – Bár még első fokon sem született ítélet az általunk két éve indított, de csak egy hónapja tárgyalt perben, ellenfelünk júliusi viszontindítványát furcsa módon soronkívüliséggel tárgyalja a Fővárosi Bíróság, és napokon belül dönthet a kilakoltatásunkról. Miután az egyesület tulajdonosként nem szerepel az ingatlan-nyilvántartásban, bizonyos iratokhoz mi jogszerűen nem férhetünk hozzá, az indítványunkra pedig, hogy ezeket – amelyek perdöntők lennének – a bíróság szerezze be, az ügy bírája közölte, hogy ők nem nyomozó hatóság… – mondja Rostás Gábor, aki most már inkább borúsan látja a jövőt:
– Az alapper márciusban folytatódik, de ha addig birtokháborítás címen kidobnak a bennünket megillető ingatlanból, az olyan lenne, mintha egy nem jogerősen halálra ítéltet a fellebbezés közben kivégeznének… Sajnos egyetlen minisztérium, az önkormányzati, a hírközlési és a Pénzügyminisztérium sem nyújtott számunkra segítséget; s látva az utóbbi évek döbbenetes ingatlanügyleteit, meggyőződésem: vagy valóban megegyezünk peren kívül, vagy csak a közelgő kormányváltás állíthatja meg ezt az ámokfutást…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.